Vad kan lindra för småbarn som håller på att få tänder?

Ett barns käke har ett mjukt tandkött, och barnets smärttröskel brukar vara väldigt låg. Därför klarar små barn inte av smärtan av nya tänder som växa fram. Perioden då barn får tänder brukar därför vara en jobbig period med rastlöshet, gråt och sjukdom. För att underlätta smärtan för barnen under den perioden kan det vara bra att prova följande lösningar:

  • En ren fuktig handduk som är kall är ett bra sätt att lindra smärtan på. Man kan lägga handduken på tandköttet så att barnet kan tugga på den. Det går även att lägga en isbit i handduken och sedan lägga handduken på tandköttet. Det är viktigt att binda isbiten och vara försiktig så att isbiten inte åker ner i halsen på barnet. Man kan även dränka handduken i kamomillte och lägga det i kylskåpet och sedan låta barnet tugga på den svala handduken.
  • Frysta livsmedel, som barnets egen mat i den åldern, kan också läggas i frysen så att när barnet äter och tuggar på maten hjälper det mot smärta. Fryst banan eller fryst mjölk fungerar bra också.
  • Färsk morot som inte är helt fryst men är kall kan också användas. Då ska man använda en stor morot så att barnet inte råkar bita av moroten och få den i halsen.