Näst efter diabetes är underproduktion av sköldkörtelhormon den vanligaste sjukdomen som uppstår i en av kroppens körtlar. Observera att även överproduktion av sköldkörtelhormon kan förekomma, vilket har sina egna symptom och behandlingar.
Sköldkörtelhormonets uppgift är framförallt att balansera metabolismen d.v.s. energiförbrukningen och förbränningen i kroppen. När det uppstår brist och sköldkörtelhormonet inte produceras tillräckligt kan det visa sig i massor av olika symptom. Bl.a. genom ökad vikt, fetma, håravfall, torr, kall och grov hud, sömnrubbning, slöhet och trötthet, att inte tåla kyla, förstoppning, glömska, blodbrist, minskad förbränning, uppsvällt ansikte, hormonrubbningar hos kvinnor som påverkar äggstockar och dess funktioner, minskad svett, klåda, utslag och andra hudproblem.
Exakta orsaken till varför denna underproduktion uppstår är inte helt upptäckt men det kan bero på för lite jod i kroppen, användning av vissa psykmediciner, sjukdomar som drabbar immunförsvaret eller själva sköldkörteln är några möjliga orsaker som kan leda till rubbningen som är vanligare hos kvinnor och drabbar ca 5% av hela befolkningen.
Ofta får man medicin som man oftast måste användas hela livet och som hjälper mot underproduktionen men det har också annan påverkan på kroppen.
- En kur som kan hjälpa både mot under- och överproduktion är att ta en rödlök och dela den mitt i på ett sätt så juicen kommer fram. Sedan ska man massera halsen med cirkelrörelser med både lökdelarna och juicen. Detta ska göras på kvällarna innan man ska sova och man ska inte tvätta bort det utan låta det vara så huden kan suga in det ordentligt.
- Jordvivans olja är mycket effektiv och Blåstång har naturligt med jod och är bra för rubbningar i sköldkörtel.
- Viss mat som innehåller ämnet goitrogen som hindrar jod att tas upp lika bra ska man undvika. Exempelvis olika sorters kål och blomkål, majrova, jordnötter, rapsolja, hirs, soja, spenat och nötter. Persika och päron rekommenderas inte heller. Man kan dock få goitrogen att bli inaktiv genom att koka och använda råvarorna.
- Man ska vara försiktig med jodintag för att även om det är ett nödvändigt ämne och behövs för sköldkörtelns funktion så kan överdrift av det också rubba sköldkörtelns produktion. Salt ska tilläggas till maten alldeles på slutet för att tillgodogöra sig joden för annars kan joden försvinna med ångan. Utöver salt är andra jodrika maträtter bra att använda som havsdjur som tonfisk och sardin, räckor och alger. Saltvattenfiskar är bättre än odlade fiskar.
- Ginsengväxten är också bra för stimulering av sköldkörtlarna.
- Kyskhetsträdväxten är också bra för att hålla sköldkörteln under kontroll.
- De som har underproduktion är i riskzonen att utveckla blodbrist också så därför är det viktigt att använda järnrik mat t.ex. lever. Tillräcklig intag av vitaminer och mineraler speciellt B-vitaminer som stimulerar produktionen är också viktig.
- Andra rekommendationer är att dricka tillräckligt med vatten och undvika koffein.