Törst under fasta

Fastande och hunger gör att kroppstemperaturen ökar och mer safra (gallblåsan) bildas i kroppen. En ökning av kroppstemperatur och safra medför törst. Naturligtvis lider de med torr natur – särskilt de som är smala och av varm natur – mer av detta problem. Dessa personer bör därför vara mer aktsamma. Bästa sättet att minska törsten på är att använda sig av födor med kall natur. Med andra ord födor som är direkt motsats till safra, vilka minskar temperaturen i levern.

Nedanstående rekommendationer hjälper att stå emot törsten:

  1. Honung och färsk citronsaft:

Genom att dricka två till tre glas av denna saft mellan måltiderna får kroppen den mängd av fuktighet som den är i behov av. Därmed förebygger man problem som brist på vätska, högre kroppstemperatur och törst.

  1. Vallsenap (Khakeshir):

Denna saft har en speciell funktion. Detta eftersom denna dryck används sedan många år tillbaka och särskilt under varma årstider, just för att förebygga törst. Genom att tillsätta några droppar färsk citron utökas effekten av denna dryck.

  1. Färsk verjus eller grön juice:

De som har en mycket varm natur kan blanda verjus med lite vatten och vid måltiden inför gryningen dricka den. Denna dryck rekommenderas särskilt efter feta rätter.

  1. Extrakt med kall natur:

Blanda lika mängd av cikoriaextrakt (Aragh kasni) och jordrökextrakt (Aragh shahtareh) och låt den stå ett tag i kylskåpet för att bli kall. Använd dig därefter av denna dryck mellan måltiderna istället för vatten. Detta medför att den fastande känner sig mindre törstig.

  1. Sömn mitt på dagen (siesta):

När man sover mitt på dagen så blir kroppen fuktigare. Detta gör att man blir piggare för att även kunna dyrka sin Herre. Det rekommenderas däremot att avstå från att sova under andra tider av dagen och istället utnyttja den heliga månaden på rätt sätt.

  1. Duscha med ljummet vatten:

När man duschar med ljummet vatten så minskar kroppens temperatur och därmed ökar fuktigheten i kroppen. Det rekommenderas därför att undvika att duscha med alldeles för kallt eller för varmt vatten. Detta eftersom det ökar på törsten och svagheten i kroppen.

  1. Korianderfrön med verjus:

De som får en mycket varm kropp under sin fasta blir också mycket törstiga. Dessa personer kan ha en tesked korianderfrö i ett dricksglas med verjus utan salt och placera den i kylskåpet för att inför gryningsmåltiden sila den och dricka den.

  1. Några andra nyttiga drycker:

Citronsaft: Häll en liten mängd brunsocker i en behållare och häll sedan över färsk citron över det tills det täcker sockret helt. Stäng behållaren och låt den ligga i rumstemperatur under ett dygn. Sila därefter och häll i mer citron. Späd sedan blandningen med vatten för att dricka den.

Pomeranssaft eller suckatcitronsaft: Koka pomeransjuice eller suckatcitronsjuice med 2/3 av samma mängd brunsocker tills det tjocknar. Späd blandningen med vatten för att dricka den.

Sekanjebin: En välkänd persisk dryck. Blanda två enheter[1] brunsocker, två enheter mynta extrakt, en enhet hemlagad vindruvsvinäger med 5 enheter vatten. Drick detta till båda måltiderna under faste perioden. För att göra dess natur ännu kallare kan man istället för vatten ha cikoriaextrakt (Aragh kasni) och när man dricker det hälla i lite portlakfrö.

Portlakfrö: Mosa portlakfrön och blötlägg den i dogh[2] och låt därefter torka. Upprepa detta 3-7 gånger. Använd de bearbetade fröna under båda måltiderna.

Sumaksaft: De med varm natur kan använda sig av denna dryck. För detta ska man blötlägga 40 gram sumak i 400 gram rosvatten över natten. På morgonen sila det. Därefter låta den kokas tillsammans med 400 gram päronjuice och 200 gram brunsocker tills den tjocknar. Späd blandningen med vatten för att dricka den.

Verjus med granatäppelsirap: Blanda tre enheter verjus utan salt med två enheter av hemlagad granatäppelsirap. Koka upp under några minuter. Bevara blandningen på en kall plats. Blanda tre matskedar av denna blandning varje natt med ett glas vatten och drick.

Vilka handlingar och maträtter ökar törsten?

  • Äta mycket rött kött då det ökar både törst och safra (gallblåsan). Det gäller dock inte dem som har blodbrist, svaghet eller lågt blodtryck.
  • Äta mycket mat innan gryningen då det orsakar törst.
  • Äta friterade rätter, samt rätter som är feta, salta, söta, starka och som innehåller mycket kryddor ökar törsten. Minska användandet av kryddor, vitlök och peppar under den heliga månaden särskilt inför gryningen för att minska på törsten.
  • Te, kaffe och choklad drycker gör en oftare kissnödig och därmed törstigare.
  • Att dricka vatten med is kan upplevas minska törsten, men det orsakar mer törst i längden.
  • Törst ökar av att sova direkt efter att ha ätit mat inför gryningen. Särskilt om maten man har ätit haft varm natur.
  • Törst ökar av att duscha länge, eller duscha med varmt eller kallt vatten.
  • Törst ökar av att promenera under sol eller i en mycket varm miljö.
  • Sport och kroppsliga aktiviteter orsakar också en ökning av kroppstemperaturen samt törsten.
  • Törst upplevs mer under dagen om man har druckit drycker som gör en oftare kissnödig (såsom te och kaffe) eller druckit extrakt av varm natur. Om man brukar dricka te så rekommenderas det att dricka ljust te, och om man dricker örtte så rekommenderas det att använda sig av balanserat örtte eller örtte med kall natur. Avstå från att dricka örtte med örter av varm natur såsom mynta, kamomill, lavendel m.m. Detta eftersom dessa örter ökar värmen i kroppen och därmed törsten. Te orsakar också att man oftare blir kissnödig och därmed minskar kroppens vätska.

[1] Det spelar ingen roll vilken enhet som väljs utan det viktigaste är att samma enhet använd igenom hela receptet.

[2] Iransk yoghurtdryck.