Svartkumminolja

Svartkummin är en växt som blivit alltmer känt framförallt för dess små svarta frön som kallas kalonji. Generellt kan svartkummin ha en något bitter smak och brukar användas som krydda, kombinerad med andra ämnen eller till bröd, inlagda grönsaker och liknande.
Svartkummin är rik på vitaminer, mineraler och nödvändiga fettsyror vilket gör den till ett mirakelfrö som är fungerar som bot för alla möjliga värk och åkommor – från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes, blodbrist, migrän, förstoppning, blodförgiftning och cancer. Dessutom har den stark antibakteriell effekt och effektiv mot parasiter.

Nyttor:
– Hjälper för avlägsnande av sten i urinblåsa
– Hjälper mot svidande urinering
– Bra mot förstorad prostata
– Massera oljan på hals och bröst hjälper mot halsont och andnöd
– Hjälper mot fetlever
– Massera oljan på ansiktet hjälper mot vitiligo
– Allmänt bra mot värk och kram i muskler, organ och tarmar
– Hjälper mot ledvärk
– Hjälper mot domningar i händer och fötter
– Bra mot kronisk trötthet
– Hjälper mot sprucken hud
– Sänker blodsockret
– Reglerar blodtrycket
– Hjälper mot tandköttsinfektioner
– Laxerande effekt
Användningsområden:
Svartkummin har mångsidiga nyttor och läkande effekter. En av dess främsta effekter är att det stärker immunförsvaret. Svartkummin i kombination med andra ämnen har många användningsområden bl.a. rekommenderas den starkt tillsammans med honung varje morgon för generell nytta.
Svartkummin har varm och torr natur och lämpar sig bäst för de med kall och våt mizaj. Ändock får dessa inte äta mer än högst 8 gram av den per dag medan motsvarande för de med varm mizaj är högst 2 gram.

Tänk på att:
Även om svartkummin är mycket nyttigt är det desto viktigare att använda den med måtta och inte överdriva. Detta gäller särskilt för gravida och barn.