Spädbarns mat

Den absolut bästa maten för ett spädbarn är modersmjölken. Gud har i den heliga Koranen angett en minimum [46:15] och maximum [2:233] tid för amning. Vid 7 månaders ålder är det bra att smått börja introducera annan mat till barnet. Det bästa att börja med är färsk fruktjuice där äppeljuice är att föredra. Därefter kan man börja med enklare ”harira” som oftast görs på mandel och som barnet kan få äta två gånger i veckan.

Mandel hariha (2 gånger i veckan):

5 st osaltade sötmandlar
2/3 glas vatten
1 matsked brunt rismjöl
2 matskedar russinextrakt (en teglas torkad russin blandas med ett glas kokt vatten som är rumsvarmt, sedan mixas och silas)

Blötlägg mandlarna och skala dem. Mixa dem därefter med vattnet och lägg dem i en liten kastrull. Blanda i rismjölet och rör om hela tiden medan kastrullen är på låg värme tills blandningen börjar koka. Ta bort från värmen, blanda i russinextraktet och vänta tills det svalnar.

Det finns olika sorters ”harira”. I en variant kan man ersätta mandlarna med lika många hasselnötter istället. Denna sort passar även bättre till barn som har torrare mizaj och ofta är hårda i magen.

Grönsakssoppa (2 gånger i veckan):

1 matsked brunt halvt söndermalen ris
1 syltsked vete bulgur
1 matsked skalad och halvt söndermalen havre
1 syltsked linser
1 liten skalad potatis
2 matsked hackad persilja och koriander
1 medelstor riven tomat
Lite salt
2,5 glas vatten

Alla ingredienser kan läggas i ett lerkärl eller keramik kastrull och koka tills de lagas ordentligt och sammanblandas. Persiljan och koriander kan tilläggas något senare än de andra ingredienserna men måste också få lagas ordentligt.

Grönsakspuré (2 gånger i veckan):

1 mini morot
1 liten bit pumpa
1 tesked jungfru olivolja
1 matsked mango
Några droppar färsk lime juice
Koka morot och pumpa tillsammans och mosa till en puré med baksidan av en gaffel. Tillsätt mangon och därefter olivoljan och limen.

Fruktpuré (2 gånger i veckan):

2 söta äpplen
1/4 banan
1 matsked tvättat russin
2 färska eller blötlagda fikon
1/2 glas vatten
Mixa alla ingredienser tillsammans till en puré.

Värt för mödrar att tänka på när det gäller deras kära ögonstenar:
– Lär inte barnet att överäta eller frossa genom att mata dem för ofta eller trycka i barnet mat fastän den inte vill och ändå har en naturlig tillväxt.
– Vänj barnet att äta mat sakta men säkert och börja med små mängder.
– Den bästa, mest näringsrika och huvudsakliga maten för ett spädbarn är modersmjölken och för att barnet ska få mesta möjliga nyttan är det viktigt att modern äter näringsrik kost.
– Det är viktigt att modern själv leder barnet rätt och inte vänjer barnet att äta onödig och näringsfattig mat som pasta, glass, olika sorters choklad, godis, kakor och sötsaker, chips, ostbågar, isglass och liknade fabricerade produkter.