Soppa med röda linser
Den här soppan är en klassiker som många känner till och påminner om månaden Ramadan. Det som är så speciell med den här soppan är att den smakar så olika beroende på vem som lagar den trots samma ingredienser. Själens tillstånd och dess effekter har stor påverkan på matlagning och hur ens välmående förs vidare till det man lagar.
Röda linser har en varm och torr mizaj med varma kryddor som gör soppan varm.
4 portioner
Ingredienser:
2 dl gula/röda linser
1 vermicelli (kan bytas ut mot ris)
1 liter vatten
1 gul lök
½ dl finhackad persilja (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
2 msk allkrydda/buljong
1 msk kummin
2-3 msk citronsaft
Havssalt
Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs löken tills det mjuknar. Tillsätt linserna och fräs tillsammans med löken. Krydda med spiskummin, gurkmeja, allkrydda och kummin. Stek allt tills linserna ändrar lite färg utan att brännas. Häll på kokt vatten och låt det kokas tills linserna börjar mjukna. Tillsätt vermicelli och låt det kokas en stund till. Sänk värmen och låt soppan småputtra på låg värme. Tillsätt persilja och låt det sjuda en stund. Späd ut det med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Garnera med finhackad persilja innan servering.