Soppa de mani

Tycker du om jordnötssmör? Om du gör det så kommer du att älska den här soppan som är omtyckt i Ecuador/Bolivia. Soppa de mani är en jordnötssoppa lite kryddat, vilket gör det till en god och näringsrik maträtt med en underbar smak.

Jordnötter har en varm och fuktig mizaj och dess muslih är honung och mastix (ett flytande harts som kommer från mastixbusken). Grönsakerna i soppan kan man variera efter smak. Gillar man hetta så är det gott att ha chili i soppan.

3-4 portioner
Ingredienser:
1 dl creamy jordnötssmör (ej sötad)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
1 morot
1 röd paprika (kan uteslutas)
0,5 dl ris
2 msk allkrydda/buljong
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk honung
Ca 8 dl vatten
Salt och peppar
Olja till stekning

Gör så här:
Hacka alla grönsaker i tärningar. Hetta upp olja och stek alla grönsaker tills de ändrar färg. Tillsätt spiskummin, oregano och stek lite till. Häll över kokt vatten, tillsätt ris, allkrydda och låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum. Riset och grönsakerna ska mjukna. Tillsätt jordnötssmör och låt soppan koka i ca 15 min till. Smaka av med salt och peppar. Späd ut soppan med mer vatten om den känns för tjock. Soppan kan mixas om så önskas. Toppa soppan med rostade jordnötter och hackad persilja.