Sesamolja

Bland vegetariska oljor är sesamolja en pärla. Sesam innehåller störst mängd olja bland oljeväxter. Trots detta produceras den inte i lika stor utsträckning och används inte i lika grad som andra billigare matoljor.

Sesamolja är en olja med hög kvalitet och relativt högt pris. Den har längst hållbarhet och är den mest motståndskraftiga bland matoljor som har hög andel av omättade fetter. Dess resistens gör att den inte oxideras lätt vilket ökar dess värde och nyttiga effekter ytterligare.

Dessutom har sesamolja starka antioxidanteffekter tack vare förekomsten av de två viktiga ämnena sesamin och sesamol i den. Sesamolja är även rik på protein och B, D, E, F1 vitamin och har antisvamp och antibakteriella effekter.

Sesamolja har varm och våt natur och dess mosleh är honung.

Nyttiga effekter:

– Minskar dålig kolesterol i blodet och ökar upptagning av god kolesterol
– Minskar högt blodtryck för de som har högt blodtryck
– Gör huden lenare och finare då den är rik på E vitamin
– E vitaminet i den snabbar upp hårväxten
– E vitaminet är även förebyggande mot alzheimer
– Dess antioxidanter motverkar fria radikaler som skadar celler och snabbar upp åldringsprocessen
– Den är förebyggande mot bröstcancer, prostatacancer och olika cancerformer i matsmältningssystemet
– Förebyggande mot åderförkalkning och täppta kärl
– Förebyggande mot hjärtinfarkt
– Förebyggande mot gråstarr
– Minskar risken för att drabbas av Parkinson
– Förebyggande mot ledsjukdomar och artros
– Minskar irritationen av slemhinnor och därför rekommenderas som bot för hosta, förstoppning, artrit d.v.s. ledinflammation och torr hy.
– Ständig användning minskar oro och nervositet, stärker blodomloppet och immunförsvaret samt hindrar nervstörningar.
– Hjälper personer som lider av blodbrist och yrsel
– Gurglande av den förgör bakterier däribland vid förkylning
– En naturlig skydd mot UV-strålning
– Förebyggande mot mjäll
– Skyddar huden mot klor som finns i simbassänger
– Massage med sesamolja gör leder mjukare och mer böjliga
– Hjälper läkande av ytliga sår
– Stramar ansiktshuden speciellt området runt näsan och hindra förstorning av porer
– Förebyggande mot akne

Användningsområden:
Sammansättningen av sesamoljas fettsyror är sådan att den passar mycket väl till matlagning såväl som till salladen. Dess höga motstånd mot högt värme gör också att den fungerar bättre än andra oljor för fritering.

Den fungerar väl som massageolja mot värk och mjäll, för finare hy eller som skydd mot solen. Dock ska man observera att den har varm och våt natur och lämpar sig mest för dem med kall och torr mizaj.

Sesam, med sina antioxidanter och vitaminer, är generellt sett mycket nyttig för hjärnfunktioner och motverkande av åldringsprocessen. Dess protein, fetter och andra innehåll gör den till en komplett föda och den rekommenderas för alla. Sesampasta med dadelsirap är extra bra speciellt för barns uppväxt men också för ökad energi hos vuxna.
Sesamväxtens övriga delar, däribland blad har också diverse nyttor och användningsområden. Exempelvis används bladen blandat med henna för svartare hår och för att stärka och förlänga håret.

Tänk på att:
De nämnda nyttorna och effekterna av sesamolja innebär inte att man får använda den utan gräns utan självfallet krävs det balans. Detta bl.a. då sesamolja precis som andra oljor är kaloririk och ca 5 gram av den d.v.s. lika mycket som en tesked, motsvarar ungefär 45 kalorier. För stor konsumtion kan alltså leda till övervikt och andra efterföljande konsekvenser.