Olivolja

Olivolja är en framstående vegetarisk olja rik på nyttiga fettsyror, omättade fetter, antioxidanter och vitaminer.
Det finns över 300 sorters olivträd som växer i olika områden och ger olika sorters oliver. Jord, vatten, geografiskt område, skördetid och mycket annat påverkar den skörd som olivträdet ger. Även huruvida oliverna plockas genom traditionell handplockning, fälls i slutet av säsongen eller skördas mekaniskt är en påverkande faktor. Den process genom vilket olivoljan utvinns är också mycket viktig och har stor inverkan på den utvunna olivoljans smak och egenskaper. Beroende på alla dessa faktorer kan olivolja alltså få olika kvalité och vara olika värdefull ur näring- samt ekonomisk synpunkt.

Extra jungfruolja är den bästa varianten av olivolja där oliverna pressas mekaniskt direkt när de är nyplockade och färska. Denna metod, även s.k. kallpressning, involverar inga kemikalier, kemiska processer eller upphettning av oljan och därför kan olivoljan behålla det mesta möjliga av sina nyttiga ämnen.

Det finns även vanlig jungfruolja som utvinns i en andra omgångs pressning där man använder olika metoder bl.a. värme för att utvinna oljan. Denna olja har i jämförelse inte lika hög kvalité och blandat med andra oljor brukar användas i matlagning. Ytterligare pressning förekommer också och den oljan används främst i andra industriella sammanhang.

Nyttiga effekter:
– Reglerar blodsockret
– Minskar den dåliga kolesterolen i blodet utan att den bra kolesterolen minskar
– Bra för hälsan av blodkärl och ådror
– Hindrar fria radikaler från att skada hjärt- och kärlsystemet
– Hindrar åderförkalkning
– Med sina starka antioxidanter förebygger uppkomsten av olika cancerformer
– Minskar levring av blod
– Minskar högt blodtryck
– Stärker tandköttet och är en bot för blödande tandkött
– Stärker minnet
– Förebyggande mot vitt hår
– Dämpar reumatismsmärtor
– Har antiinflammatoriska egenskaper och fungerar som smärtstillande för såväl huvudvärk som muskelvärk till andra kroniska smärtor
– Ökar den kognitiva förmågan och är bra för hjärnan
– Förebyggande mot alzheimer och andra hjärnsjukdomar
– Förebyggande mot benskörhet
– Bra mot förstoppning
– Förebyggande mot njursten och sten i urinblåsa och gallblåsa
– Ökar cellers aktivitet och skjuter upp deras föråldring, i synnerhet hudceller
– Förebyggande mot magsår

Användningsområden:
Även om olivolja har stark motståndskraft och bra hållbarhet om den bevaras väl, är den ändå bättre att inte hetta upp då den kan förlora mycket av sina vitaminer och nyttiga ämnen om den utsätts för hög värme under längre tid. Olivolja är bäst att konsumera färskt och lämpar sig alltså mest för sallader eller i mat där den inte hettas upp.
Olivolja fungerar också mycket väl som massageolja och är allmänt bra för hud och hår. Den har varm och våt natur och lämpar sig för alla men bäst för de med kall och torr mizaj.
Olivresterna som blir kvar efter omgångar av pressning och utvinning av olivolja med olika metoder, används bl.a. inom skönhet- och rengöringsprodukter som tvålar. Även bladen har olika nyttor t.ex. är örtte gjord på bladen bra för att sänka blodtryck.

Tänk på att:
För att olivoljans nyttiga ämnen inte ska försvinna eller minska, är det viktigt att förvara den i en mörk och sval plats.
De nämnda nyttorna och effekterna av olivolja innebär inte att man får använda den utan gräns utan självfallet krävs det balans. Detta bl.a. då olivolja precis som andra oljor är kaloririk och för stor konsumtion kan alltså leda till ökad vikt, även om med rätt användning tillsammans med mycket grönsaker kan olivolja vara en viktminskare.