Mjölk

Till skillnad från det som spridits på senare år, räknas mjölk inom islamisk hälsa som en egen komplett mat samt som en medicinsk dryck. Därför ska inte alla från alla åldrar med olika omständigheter som exempelvis miljö, årstid, mizaj dricka det hursomhelst. Om man dricker mjölk utan att ta hänsyn till en del faktorer, kan det ge motsatt effekt och skada inre funktioner i kroppen och frambringa sjukdomar.

  • Mjölk får inte drickas med maten, kort före eller efter maten, och särskilt inte tillsammans med sur mat.
  • Mjölk tillsammans med frukt eller juice bildar också dåliga ämnen och blir förstörd när det blandas i magen. Har man druckit apelsinjuice t.ex. får man vänta minst en halvtimme innan man dricker mjölk och om man har druckit mjölk först, måste man vänta minst en timme innan man dricker apelsinjuice.
  • Har man druckit mjölk ska man inte äta ägg, rött eller vitt kött förrän minst en timme efter och om man har ätit ägg eller kött måste man vänta minst tre timmar innan man dricker mjölk.

Dagens läkare säger att alla måste dricka mjölk, och speciellt yngre, för att få det kalcium som kroppen behöver bl.a. för benmassa. Inom islamisk hälsa anges att den mjölk som finns att köpa ute idag är en blandning av vatten, ost och fett. Beroende på hur mycket av varje får mjölken olika natur och varje en av de naturen är bra för att bota vissa åkommor.

Modern läkemedelskonst säger att alla, även de med laktosintolerans, ska dricka lite mjölk.  Inom Islamisk medicinsk lära sägs det att det är bara de med balanserad mizaj som kan dricka mjölk. Alla andra som har något mizaj som styr mer, måste kolla med en kunnig för att kunna dricka den enligt sin mizaj. Exempelvis personer som har balgham i magsäcken med tecken som vattnigt i munnen, vitt i ansiktet och seg matsmältning kan få förvärrade besvär. Samma sak gäller dem som har damm och safra som kan få andra besvär.

Inom islamisk hälsa anges också att mjölk från olika djur har olika egenskaper och är bra för olika saker.

  • Getmjölk är speciellt bra för ledvärk och reumatism-liknande sjukdomar.
  • Svarta fårs mjölk är bättre än vita och är bra för hjärna, benmärg och tarmsår.
  • Åsnans mjölk användas specifikt som bot för näsblödning och sömnproblem.
  • Komjölk kan användas bl.a. för lös mage och mot diarré.

Eftersom mjölk är en levande produkt som produceras av ett levande djur och är flera ämnen i ett, påverkas det också av hur djuret har det. Hur djuret lever, vad den äter, stress och mycket annat påverkar nyttan i mjölken.