Mjäll

Mjäll brukar allmänt leda till att huvudet kliar. Stress, ändring av årstider och den mat man äter kan påverka och öka både mjällen och klådan.

Det man kan göra är:


– Äta mindre fett, kryddor, choklad och för heta drycker som får mer fett att utsöndras.
– Efter att ha tvättat håret med schampo, tvätta håret med vinäger eller citronsaft. Dessa syrliga ämnen får fettet att tvättas bort ordentligt och är ett bra sätt för att bota mjäll.
– Under några nätter ta lite vinäger, massera hårbotten med det och linda in huvudet till morgonen.
– Hos frisören, försäkra er om att verktygen som används är rena och steriliserade.
– Massera hårbotten dagligen med fingertopparnas lätta cirkelrörelser som får blodcirkulationen att öka och stärker håret.
– Henna innehåller en slags antibiotika som är effektiv mot mjäll och man kan blanda en sked vinäger eller citronsaft också för bättre effekt.
– 2 timmar innan dusch kan oljor som rödrosolja, viololja, växtslemmen av stockros (khatmi), loppfrö (esfereze) eller kokt rödbetsvatten masseras på huvudet och om man märker förbättring, kan det upprepas innan varje dusch. Stockros och loppfrö används som så att man häller varmt vatten på dem och efter en stund börjar dem ge ifrån sig sitt växtslem som är en geléaktig och tjock vätska. Denna vätska ska separeras från blomman eller fröna med hjälp av ett tyg och därefter ska växtslemmet masseras på huvudet. Ifall dessa sätt används några gånger men inte hjälper, är det troligt att man drabbats av någon slags soo’ mizaj (rubbad natur) och kroppen behöver rengöras. För instruktioner behöver kunnig läkare uppsökas.