Mer energi under fastan

Bland filosofierna bakom fastan kan sympati med fattiga samt påminnelse om hunger och törst under Domedagen nämnas. Därmed ska man känna en viss del av hunger och törst under fastan. Man ska således inte vara ute efter att inte känna svårigheterna. Dock innebär inte detta att man skall bli mycket svag och således inte kunna klara av sin dag. För att motverka från detta problem kan följande rekommendationer ges:

  • Avstå från att äta mycket. Av rädsla för hunger får vi i oss mer än vad vi egentligen behöver. Detta orsakar att en större mängd av hormoner som minskar blodsockret i kroppen utsöndras, vilken i sin tur leder till att man känner sig svag och hungrig. Därmed är det viktigt att balansera ätandet.
  • Konsumtion av honung, nötter, olika blad och frön, torkade frukter, dadlar och oliver samt drickandet av honungsaft, särskilt inför gryningen, minskar svaghet och hunger under dagen. Om den fastande vänjer sig vid att äta dessa naturliga födor inför gryningen, kommer denne att ha en enkel fasta under den heliga månaden.
    • Honungsaft: Lägg honung (minst en matsked) i ett glas vatten. Häll därefter i lite färsk citron och låt den ligga i kylskåpet ett tag. Observera att man inte ska lägga isbitar i den. Sedan kan man dricka den lite i taget.
    • De med blodbrist eller svaghet och lågt blodtryck, skall vid hunger dricka 2-3 glas av denna dryck mellan måltiderna.
    • I våra återberättelser har det rekommenderats att äta något sött inför gryningsmaten. Därmed räcker inte endast honung utan se till att också äta andra naturliga sötsaker under denna måltid.
  • Tugga maten ordentligt för att dels bli mätt snabbare och dels hjälpa matsmältningsprocessen och upptaget.
  • En kort siesta innan förmiddagsbönen rekommenderas mycket. Däremot hjälper det inte att sova mycket eller sova länge på morgonen, utan det i sig kan ha en motsatt effekt.
  • Ät inte mycket vid brytandet av fastan så det går att äta inför gryningen också.
  • Ät inte kvällsmaten direkt efter att ha brutit fastan.
  • Bästa kött är fårkött. De med kall natur kan även äta kamelkött. Det är däremot viktigt att tänka på att kött med kall natur såsom, fisk, nötkött och uppfödda kycklingar ökar svagheten hos den fastande.
  • Ris är en av de vanligaste orsakerna till att de fastande känner sig svaga under dagen. Minska intaget av vitt ris och använd istället brunt ris.
  • En annan orsak för svaghet hos den fastande är att jonerna i kroppen blir obalanserade. Bästa sättet för att balansera joner i kroppen är att i första hand använda sig av bergsalt och i andra hand havssalt. Ha i åtanke att te också påverkar jonerna negativt. Om man dock är van att dricka te är månaden Ramadan inget bra tillfälle för att sluta med denna vana.
  • Ha fiberrika rätter. Det är viktigt att använda sig av fiberrika ingredienser i sina rätter, t.ex. äta fiberrikt bröd – grovt bröd. Blötlägg varje natt en sked vetekli i ett glas vatten och drick det inför gryningen. Ha kli i vattniga rätter såsom grytor och soppor. När maträtter innehåller fiber sker matspjälkningen och energiutsläppen stegvis. Detta gör att den fastande kan behålla sin energi under en längre period.
  • Använd inte mycket yoghurt och ­dogh (yoghurtdryck).
  • Det rekommenderas att använda sig främst av olivolja, och därefter av ghee[1], svansfett, hemlagat smör och sesamolja. Vanliga vegetabiliska oljor orsakar svaghet för den fastande och rekommenderas därför inte.
  • En snabbdusch kan minska kroppens svaghet, men en längre dusch rekommenderas inte under fastandet då den kan öka på svagheten.
  • Man ska helst inte ge blod eller göra hijama[2] under sin fasta, men om man skulle bli tvungen till det så ska man göra det tre timmar efter att man har brutit sin fasta.

[1] Skirat smör

[2] En form av koppning