Menstruation

Nedan är några frågor om månadscykeln och en längre förklaring om ämnet menstruation, samt svar på frågorna.

  1. I samband med perioden brukar det uppkomma värkar och oftast är de väldigt intensiva. Man försöker att inte ta tabletter som ibuprofen eller i vissa extrema fall diklofenak men ibland blir det för mycket så man tar. Finns det något som lindrar denna smärta?
  1. Det har märkts att perioden påverkas mycket beroende på kosten som man äter. Under månaden Ramadan kan den rubbas så mycket att man ibland får den fler gånger eller att man efter första perioden inte får den på två månader. Vad kan man äta för att det inte ska rubbas utan hållas ”normal” under fastemånaden?
  1. Vad är rekommenderat att äta/dricka allmänt när man inte har sin period för att inte mensen ska påverkas?
  1. Det kommer vissa månader då blödningarna är mycket mer än vanligt och det gör att man både känner sig trött och yr men också att man mår dåligt. Vad kan man äta/dricka för att kunna kompensera för blodförlusterna?

En huvudsaklig funktion där menstruationscykeln ingår är att kunna få barn. Menstruation är också ett naturligt sätt som för kvinnans kropp att släppa ut dåliga ämnen och gifter som samlats ur kroppen, balansera hormoner och annat. Det är också därför kvinnor inte behöver hijama på samma sätt som män för Gud har redan lagt det i dem naturligt.

För det första, om man har problem under menstruationen eller i cykeln så är det viktigt att söka upp läkare för att veta vad anledningen är. Diagnos är det första viktigaste steget för att veta vad som ska göras. Det finns många saker att göra för att minska värk eller blödning och för att få cykeln att bli regelbunden. Men det är viktigt att förstå att menstruation är en naturlig skydd och varningssignal som Gud lagt i kvinnans kropp och att den fungerar som den ska är ett tecken på hälsa. Om något inte fungerar på rätt sätt kan det vara ett tecken på något allvarligare nu eller senare i livet och därför ska det inte tas lätt på utan orsaken måste hittas, inte bara dämpas.

Blödning i ca 3-7 dagar varje 28-30 dagar är hur det ska vara men det kan skilja sig från person till person beroende på olika faktorer bl.a. genetiskt. Allt som inte är vanligt t.ex. att det händer mer ofta eller mer sällan, färre dagar eller helt utbliven, mer än 10 dagar eller blödning även mellan två menstruation, för mycket eller för lite blod, oregelbunden tid mellan två menstruation, andra blödningar som inte händer vanligtvis o.s.v. så behöver anledningen kollas upp. Det kan finnas många olika anledningar som en del är mindre allvarliga men behöver ändå kontrolleras. En del av dessa kan vara sjukdomar som kan leda till att inte kunna få barn eller svårigheter med det.

Om tiden mellan två menstruation är mer än 28-30 dagar så behöver man se över orsaken. Inom tebb islami kan 20 dagar upp till två månader mellan två gånger vara acceptabelt om det är regelbundet, men då måste man ha kollat att det inte finns några problem. Är det mindre tid mellan och händer oftare eller finns blödning eller liknande det, mellan två menstruation så måste det också kollas upp. Om blödningen är mycket eller orsakar väldigt mycket värk behöver det också kollas för att bli säker.

Förutom inre fysiska problem i livmoder som kan vara många olika som t.ex. inre blåsor eller cystor, sår eller annat som får rören att klistras ihop och stängas eller smala ådror, kan en del problem ha med andra kroppsdelar t.ex. lever att göra eller bero på för mycket/lite fysisk aktivitet eller på mizaj. Stress, hormonrubbning, övervikt/undervikt, depression, oro eller andra sjukdomar kan också påverka cykeln och förvärra värken.

Allmänt de som har torr natur, kall eller varm, brukar få mer värk och därför är det viktigt att balansera sin natur.

Är livmodern i sig för kall kan det få blodet att flöda med svårighet och vara lite och de som kan ha det, är ofta smala, bleka och har lite kropps hår. Kallt vatten, sura mat, vinäger, inlagda grönsaker och att vara i kallt väder förvärrar för dessa. Är livmodern för varm kan blodet vara tjockt och mörk röd mot svart och de som har det, kan känna sig varma och ha svidande under menstruation. Att vara i varma torra väder under lång tid, vakna ofta, lös mage eller spy som de kan göra, kan få dessas kroppar att torka ut och ådrorna att bli smala och torra och släppa lite blod. Så det kan ibland vara samma symptom men olika orsaker och därför måste orsaken först bestämmas.

Efter att ha blivit säker att inget allvarligare problem finns, finns det saker att göra för att minska värk, minska för mycket blödning eller få det lättare under hela cykeln med humör och allt.

Det vanliga är mellan 50 och 130 ml blod som lämnar kroppen. Är det mycket mer och orsakar problem som att bli yr eller extremt trött behöver det kollas upp. För mycket blödning kallas när under några timmar behöva byta om flera gånger eller ha mer än 10 dagar i månaden, ha stora blodklumpar, ha hela tiden ihållande ont i nedre delen av magen som påverkar dagliga aktiviteter och vara ovanligt trött eller ha svårt att andas.

Om det brukar vara en viss mängd men en blir mycket mer än det ovanligt mycket behöver det kollas upp. För mycket blödning kan orsaka blodbrist/järnbrist och behöver då användas saker som kompenserar och ibland använda örter som minskar blödning.

Anledningen att värk uppstår är egentligen för att livmoderns muskler försöker få blodet att lossna och pumpa ut det. De rörelser och musklernas kramp i sig eller att ådrorna kläms ger värk.

Saker som kan göras – många av de men inte alla är viktigt att de börjar göras redan några dagar innan det börjar och vissa helst hela tiden:

– Undvika stress, oro och ilska, kallt väder eller sitta på för kalla eller varma platser samt kaffe och koffein helt.

– Veckan innan undvika kalla mat som allt surt och även tung mat, friterad mat, mejeri, för saltad mat och för mycket protein bl.a. kyckling. Fisk kan användas för att komma åt Omega 3 oljorna som hjälper minska värk men måste användas med mosleh för att den är kall.

– Ingen tung idrott men lätta rörelser eller promenad som aktivitet hjälper mot värk men behövs hela tiden.

– Ligga ner och ha varmt på magen gör att ådrorna vidgas och blodet flyter enklare och minskar värk.

– Att 1-2 dagar innan det börjar, massera nedre delen av magen med varma oljor och börja äta speciella mat hjälper också.

– Ananas har en speciell enzym som kallas Bromylen som får muskler att slappna av och minskar spänningen som orsakar värken och är bra att använda.

– Vatten ska drickas lagom för blodet att bli tunnare och flöda enklare vilket minskar värk. Absolut inte dricka kallt vatten speciellt på morgonen som första sak. I övrigt undvika kallt vatten och tvätt och dusch så mycket det är möjligt.

– Fänkålsfrö extrakt eller örtte av den är bra för kvinnor och balansering av deras hormoner allmänt. Men den kan öka blödning så den ska inte användas under menstruationen för de som redan har mycket blödning. Den har varm natur och ökar blodtryck och för de som har varm natur behöver det drickas med mosleh som vinäger dricka och kan behövas hijama.

– En halv kopp persilja juice med morotsjuice eller annan frukt kan minska värk och hjälpa naturligt flöde och är bra för de som har mycket värk eller lite blödning.

– 1-2 tesked sesam kan blandas med lite vatten och kokas lite. Sen kan det silas och vattnet drickas 2 ggr per dag för de som har blodbrist och därför får värk. Går att göra samma sak också utan att koka och sila; bara blanda sesam med vatten och dricka det 2 ggr per dag under menstruation.

– Papaya är också mycket bra för mycket värk eller lite blödning.

– 15-20 korianderfrön kan läggas i kokande vatten och få koka lite. När halva vattnet ångats, ta bort från värme och låta den kylas ner och sen drickas. Det kan vara lite bittert men är bra för de med mycket värk och även mycket blödning.

– Bryggd citrongräs med svartpeppar är också bra för värk. Juicen av citrongräs, både som den är och kokt, är mycket bra för värk.

– Ingefära är effektiv mot värk och funkar lika bra som många antiinflammatoriska medicin som ibuprofen. En tesked riven ingefära kan bryggas i kokande vatten och drickas. Ingefäraolja kan också användas för att massera under navel bara då blödningen är normal men är med värk.

– Att lukta på Hyacinter eller Rosmarin kan hjälpa mot värk och som lugnande för att underlätta.

– Även Levandelolja eller extrakt hjälper att lukta på och även massera nedre delen av magen med det hjälper, men då måste magen bindas med ett tyg eller handduk och hållas varmt.

– Kummin och anis har antikramp effekt också och ska användas bryggd för minskad värk.

– Om värk uppstår innan blödning kan 3 sked berberis/zereshk kokas i en minut i ett glas vatten och silas och efter att ha bryggts 10 minuter drickas. Detta kan göras bara två gånger med 10 timmars mellanrum.

– Vila bra och äta nyttig mat under tiden som mandel, kebab, äppeljuice, morotsjuice rekommenderas under tiden.

För ökad styrka i kroppen men också mot värk:

– En vecka innan kan börja drickas ringblomma te för minskad blodbrist och svaghet i kroppen.

– Även bryggd kanel som legat i 10 minuter i kokande vatten, är bra för minskad värk och mer ork i kroppen. Men kanel kan också minska blödning.

Brännässelextrakt hjälper både att balansera hela cykeln och bota rubbningar men också öka styrka i kroppen. Det är också bra för njursten. 1-2 koppar dagligen när menstruationen börjar närma sig.

Många kvinnor p.g.a. hormoner som vissa ökar och vissa minskar kan förutom värk må dåligt, vara nere, få konstiga beteende, bli extra känsliga, extra trötta, sömlöshet, irritation, ryggvärk, uppblåst mage och liknande. En del av dessa kan även hända ca 2 veckor innan menstruationen ska börja och kan vara mellan 3 och 7 dagar.

– Äta lagom med järn rik mat under hela månaden bl.a. broccoli minskar dessa symptom då järn hjälper serotonin som är glädjehormon att släppas som vanligt istället för att minska.

– Även lagom mycket zink till kroppen hjälper också att minska eller slippa dessa symptom.

– Också lagom kalcium och magnesium under menstruationen och innan kan minska att värk uppstår.

– Grön Spiskummin är effektiv hjälp mot uppblåst mage som kan förekomma och bli två magvärk på varandra. För mer effekt kan lika mängd svart och grön spiskummin blandas, göras pulver av, bryggas och drickas med honung 1-2 koppar per dag men man ska vara sparsam med den bara när det behövs.

– För kontrollera humör och kroppen att orka med hjälper 2 koppar kamomillte dagligen. Det ska drickas mellan måltider tillsammans med lite honung 3-4 dagar innan menstruation börjar och medan.

– 4-5 dagar innan det börjar kan också kamomillolja användas för att massera under naveln 2 ggr dagligen men det får inte göras under menstruationen.

– Antingen mellan två menstruation eller under en menstruation kan en halv matsked Läkevänderot, en syltsked Citronmeliss och en syltsked Gurkört blandas och bryggas och drickas för att de är lugnande och minskar stress men också att värk uppstår.

– Om blödning liknande händer mellan två menstruation, efter att ha kollats upp att inget farligt, kan 10 g Gurkört/golgavzaban/wared mawi tillsammans med en torkad lime och två glas vatten kokas tills det bara blir ett glas vatten kvar och drickas.