Matförgiftning kan uppstå av att det finns bakterier eller gift i maten. Symptom på matförgiftning kan ta sig i uttryck genom yrsel, kräkning, huvudvärk, illamående, uppblåsthet och diarré. Precis som vid diarré förlorar kroppen mycket vatten vid matförgiftning. Därför är det viktigt att ersätta kroppens förlorade vatten och mineraler genom att dricka mycket vatten, juice och vattning mat som t.ex. soppor.
Andra saker som hjälper är:
1. Naturlig fruktjuice är rik på kalium. Blanda i 1 tesked salt och 1 tesked honung för en dryck som också rensar och renar matsmältningssystemet.
2. Olika örtteer kan vara till stor hjälp. En kopp bryggd äppelte är både lugnande och minskar värken som uppstår av matsmältningsorganens kramper samt underlättar teet även för rensningen av de skadliga ämnena. Man kan även blanda i mynta, kamomill, svarthallon eller svarta mullbär. Det är bra att dricka sakta och klunk för klunk.
3. Bröd hjälper mot matförgiftning och dess avlägsnande. Bröd fungerar likt en svamp i matsmältningssystemet och drar åt sig de giftiga ämnena. Att äta en brödbit kan både få bort gifterna från kroppen och även motverka diarré och kräkning.
4. Vila hjälper kroppen att återställa sin energi och bekämpa problemet.
5. Vatten förloras i stor mängd från kroppen vid sådana tillstånd och därför måste det ersättas. Det är bra att dricka två glas vatten med 1 tesked salt, 3 teskedar socker och 2 matskedar färsk citronjuice.
6. Timjan är en av de mest kända växterna som används för dålig matsmältning och matförgiftning. Blanda 1 tesked mynta i en kopp vatten med 1 tesked honung och drick.
7. Grön kummin bryggd som te hjälper också mot matförgiftning. Man ska dricka en kopp av det 3 ggr per dag. Blanda då 1 tesked kummin i en kopp kokande vatten, låt stå i 10 minuter och drick därefter.
8. Kräkning är bra om den förgiftade maten fortfarande finns i magsäcken för att på så vis få ut det giftiga ämnet ur kroppen.
9. Bockhornsklöver (shanbelile/helba) frön och yoghurt är också bra mot magvärken och mot illamåendet. Yoghurt är en naturlig antibakteriell föda och bakterierna som finns i den utplånar de giftiga ämnena. Blanda 1 tesked frön av bockhornsklöver i yoghurten och ät det även om du bara sväljer och inte tuggar helt.
10. Basilika är också en växt som hjälper mot infektioner som uppstår av matförgiftning. Den kan användas på flera sätt:
o Dricka basilikasjuice med 1 tesked honung några ggr per dag.
o Häll några droppar av basilikaolja i en liter vatten och drick under dagen för att bakterierna i magsäcken ska försvinna.
o Blanda några basilikablad, lite havssalt och lite svartpeppar med 3 matsked yoghurt. Ät denna blandning 3 ggr per dag för att bota matförgiftningen.