Kokosolja

En av de nyttiga oljorna för att laga mat med är kokosolja eftersom den står ut med värme mer än andra oljor. Kokosolja är den bästa ersättningen för fasta fetter och smör.

Andra egenskaper och användningsområden:

– En av huvudingredienserna i rengörande kosmetika och tvålar.

– Den är lugnande och motverkar stress och är bra för att massera med.

– Den är nyttig och näringsrik för håret och skyddar och stärker håret. Den kan användas för att massera hårbotten efter att ha tvättat håret eller massera det på hårbotten tre timmar innan håret ska tvättas.

– För att inte drabbas av mjäll eller bota mjäll kan denna olja användas på hårbotten regelbundet efter dusch.

– Motverkar rynkor då huden drar in den snabbt och de nyttiga ämnena och fettsyrorna får huden att bli blank.

– Den motverkar snabb åldring då den har antioxidanter.

– Daglig användning i matlagning kan rekommenderas till de som har problem med matsmältningssystemet och den hjälper även mot hemorrojder.

– Hjälper att återställa kvarblivna spår av sår eller brännskada. För detta måste platsen masseras två gånger dagligen och hållas rent.

– Stärker minnet och botar alzheimer; nya forskningsstudier visar att de som haft tecken på alzheimer och använt oljan två gånger dagligen har fått minskade tecken på sjukdomen och minnet har stärkts.

– Förbättrar kroppens förmåga att uppta viktiga mineraler som kalcium och magnesium som är viktiga för benbyggnad och uppväxt. Därför rekommenderas den för barn och de i medelåldern som kan utveckla benskörhet.

– Stärkande för barn som precis börjat gå; då kan barnets ben oljas in och barnet kan få vara i 5-10 minuter framför mild solljus som inte ska vara brännande. Bästa tiden är i början av morgonen under våren då solen inte bränner och har samtidigt bra med D-vitamin.

– Smärtstillande för ledvärk och speciellt rygg. Genom att massera området med oljan och sen värma platsen kan det lugna värken, speciellt i ryggpartiet.

Observera att kokosolja är varm i sin natur och de med varm natur ska använda den endast i begränsad mängd och tillsammans med fräsch lime.