Från brytande av fasta till inledande av fasta

  1. Bryta fasta

Inom den islamiska medicinläran rekommenderar man ständigt att fastan bryts med lite ljummet vatten. Det är viktigt att avstå från att äta mycket. Det rekommenderas att avstå från att äta frukter vid denna tid. Dessutom rekommenderas det inte att äta onaturliga sötsaker. Detta eftersom dessa är onyttiga och minskar aptiten till den riktiga maten.

Vår rekommendation till dem som blivit svaga under dagen och inte klarat av hungern är att inte börja äta mat på en gång och avstå från att äta mycket. Det är väldigt nyttigt att låta dessa personer bryta sin fasta med naturliga sötsaker såsom dadlar och vatten, ljummen honungsaft eller några torkade mullbär. Detta eftersom dessa naturliga sötsaker tar bort svagheten som de upplevt.

Några rekommendationer om det som man vanligen brukar äta under denna måltid:

Zulbiyah och bamiyeh[1]:

Zulbiyah och Bamiyeh är traditionella sötsaker för Iran. Dock är det viktigt att poängtera att det som idag säljs ute i affärerna är onyttigt. Detta på grund av det socker och den olja som de använder för att tillverka dessa. Därmed kan ätandet av sådana sötsaker orsaka komplikationer som högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem samt förgiftning. Man kan däremot göra egna zulbiyah och Bamiyeh hemma.

Ash/soppor och lätta, vattniga maträtter:

Kornsoppa (ash) är en mycket passande maträtt för denna måltid. Denna maträtt sänker temperaturen i kroppen och ger kraft och energi efter att den har blivit svag på grund av fastandet. Dessutom bidrar den till att rensa mag- och tarmarna och har en laxerande effekt som förenklar jobbet för tarmarna .

Recept på kornsoppa

Ingredienser: 2 koppar skalade korn, 1 kopp oskalat vete, ½ kopp kikärtor, ½ kopp linser, ½ kopp mungbönor, 1 kg sabzi ash[2], en lök (mellanstor), 2 matskedar kungsmynta, kryddor och salt i liten mängd, 1 matsked malda valnötter per portion.

Gör så här: Lägg kikärtorna, linserna och mungbönorna i varmt vatten redan från morgonen och börja sedan laga dem under eftermiddagen. Efter att de har blivit tillagade lägg till löken för att den också ska tillagas. Efter en stund lägg sabzi ash i blandningen och låt allt tillagas tillsammans ordentligt. Sist lägger man till salt, kryddor och kungsmynta. Vid servering lägg malda valnötter som dekoration på tallriken.

Observera att det som kallas för Ash reshteh[3] inte riktigt rekommenderas för denna måltid. Om man ändå skulle vilja äta denna maträtt så rekommenderas det att byta ut rostad vitlök i olja (sirdagh) samt rostad mynta i olja (na’na’dagh) mot en blandning av mynta och olivolja eller polejmynta och olivolja.

Dadlar, russin, torkade mullbär och andra naturliga sötsaker:

Traditionell halva[4] eller dadlar är passande att bryta fastan med. Dadeln får den fastande att återhämta sin kraft och rensar magsäcken. Profeten(S) sade: ”Det bästa som den fastande kan bryta sin fasta med är dadlar, russin eller en sötsak”. (Tebb al-Nabi, Tebb al-Sadiq, sid. 39)

Mandelvälling:

För att göra denna rätt är det bäst att använda sig av brunt rismjöl och som sötningsmedel använda sig av honung, vindruvsirap och dadelsirap.

Bröd, ost och bladgrönsaker:

Det är inte passande att äta lättsmält mat som lätt omvandlas till dåligt slem i magsäcken. Därmed rekommenderas det inte att äta vattenmelon, melon, grönsaker och annat som lätt blir ruttna i den fastandes magsäck. Ost och andra mejeriprodukter orsakar också att detta dåliga slem kvarstår i magsäcken. Därför rekommenderas inte dem heller.

  1. En kvart efter

Det bästa är att inte ha ett långt mellanrum mellan att bryta sin fasta och äta kvällsmat. Detta är då rimligt om man inte har ätit mycket vid brytandet av fastan. Ha inte bråttom med att få i er all mat utan se till att tugga maten ordentligt. Avstå från att äta yoghurt, sallad, gurka och tomat, drycker, m.m. till maten då man kan få problem med matsmältningen. Håll er till enkla maträtter.

  1. Direkt efter kvällsmat

Efter att ha ätit kvällsmat och vilat tillräckligt länge, börjar kroppen med matsmältningsprocessen. Denna process tar två timmar för kroppen att utföra. Under den tiden rekommenderas det inte att äta något alls. Detta för att ge magsäcken chans att göra sitt jobb.

  1. En halvtimme till 45 minuter efter kvällsmat

Det kan hända att man efter cirka 30 minuter efter kvällmaten börjar känna sig törstig. Om man har varm natur, ska man dricka kokt ljummet vatten (lite i taget) och endast för att släcka sin törst.

Har man ätit mycket mat och känner sig tung kan man dricka ett halvt glas mynta extrakt (aragh nana’). Om man är sur i magen ska man blötlägga en liten mängd groblad (barhang) och dricka ett halvt glas av den. Vid illamående på grund av dålig mat, drick ingefärasaft med lite honung i. Om illamåendet kombineras med värme i kroppen och magsäcken, kan man dricka antingen en naturlig verjus[5] (ab ghoreh) eller äta sur kvitten. Vid huvudvärk och uppsvälld mage ska man mala och äta kummin tillsammans med korianderfrö.

Ha i åtanke att det inte är bra att äta tillagad mat tillsammans med icke tillagad mat.

  1. En och en halv timme efter kvällsmat

Vid denna tidpunkt är det rekommenderat med drycker av olika slag och örtte med passande natur. Dock är det bästa att vänta hela två timmar innan man börjar med detta, fast eftersom nätterna är för korta så kan man börja redan efter en och en halv timme. Vår rekommendation är att använda någon av de nedanstående dryckerna:

  • Ett glas av Cikoriaextrakt (Aragh kasni) och jordrökextrakt (Aragh shahtareh) med en sked honung till. Denna blandning kan användas varje 45 minuter.
  • Vallsenap (Khakeshir) saft går också att använda varje 45 minuter.
  • Färsk citronsaft med honung kan användas dels för att förebygga törst och dels för att samla på energi. Varje 45 minuter ett glas. Genom att dricka tre glas av denna dryck får man i sig kroppens vätskebehov samtidigt som man inte kommer att känna törst under sin fasta.
  1. Frukt

Det går att använda sig av frukt istället för drycker. Den bästa tiden för att äta frukter är två timmar efter maten och en timme efter drycker. Det rekommenderas att äta vattenmelon, sura körsbär, körsbär, melon, mogen aprikos och andra passande frukter för årstiden.

  1. En halv timme innan sömnen

Det är bäst att avstå från att äta och dricka en halv timme innan sömnen för att ha en bra och djup sömn. Dock är det bra att äta några dadlar med ett glas mjölk innan sömnen om magsäcken är hel tom och ingen fet mat konsumerats. Det går även att dricka gurkörtsaft tillsammans med citron och rosvatten.

  1. En timme innan morgonbönen

Det rekommenderas att inte dricka vatten under den tiden. Om man känner sig törstig så kan man antingen dricka ett halvt glas örtte med balanserad natur eller kokt ljummet vatten.

  1. Måltiden innan gryningen

Det är viktigt att äta en naturlig och hälsosam rätt under denna måltid. Tänk på att tugga maten ordentligt då det underlättar för matsmältningen och upptaget av näring. Det rekommenderas att bli klar med sin mat tjugo minuter innan morgonbönen för att ha god tid för drickandet.

När det kommer till mat som äts under denna måltid så är det viktigt att tänka på att det ska vara mat/födor som ger mycket energi samt är tillräcklig fuktiga för att göra kroppen fuktig.

Första tipset:

En blandning av korinter, söta mandlar och hasselnötter. Till att börja med ska man ta bort kärnan på korinterna och därefter äta dem tillsammans med färska och söta mandlar samt hasselnötter. Det är väldigt viktigt att man tuggar mandlarna väl.

Fördelarna: Korinter innehåller naturligt socker och ger mycket energi. Med andra ord förhindrar den svaghet, trötthet och problem som sänkning av blodsockernivåerna. Mandel ger både energi och fuktighet till kroppen. Den bidrar därför till att törst och vattenbrist i kroppen inte leder till komplikationer.

Denna rätt har en varm natur och därmed mycket passande för personer med kall natur. De som har en varm natur ska tillsammans med denna rätt använda sig av grönsaker med kall natur såsom portlak, eller dricka drickor med kall natur såsom stillfrösaft, essens av cikoria, essens av jordrök eller andra essenser med kall natur.

Andra tipset:

Andra tipset består av sesampasta och vindruvsirap.

Fördelarna: Sesampasta är en föda som ger mycket energi och med vindruvsirap vid sidan om blir den en fullständig rätt. En av fördelarna med denna rätt är att man inte känner av hunger under en längre period. Detta eftersom denna rätt bränns stegvis och därför har man under en längre period energi kvar att bränna. Just denna egenskap hos sesampasta gör det möjligt att använda denna föda vid bantning.

Med tanke på den varma naturen av denna rätt är det viktigt att personer med varm natur dricker något med kall natur efteråt.

Tredje tipset:

En kombination av färska vetegroddar, rå mandel, honungsaft och årstidens frukter.

Fördelarna: Färska vetegroddar ger kraft till kroppen och förhindrar svaghet och trötthet. De andra ingredienserna medför att kroppen får allt vad den behöver för att klara resten av dagen. Dessa ingredienser tillsammans får den fastande att behålla sin glädje.

Fjärde tipset:

Grytor som är vattniga såsom sabzi (spenatgryta) och Ghimeh (köttfärsgryta med gula linser), tillagad med färskt fårkött.

Fördelarna: Kött hjälper till att ge energi till kroppen och dess användning i vattniga grytor medför att kroppen samtidigt blir tillräcklig fuktig. Det rekommenderas att använda animaliska rätter samt färskt kött två gånger i veckan. Det är inte bra att äta yoghurt, cola, sallad och grönsaker som inte har blivit tillagade med rätter som är tillagade.

Femte tipset:

Grytor baserade på torkade plommon och grytor som innehåller grönsaker är rätter som har laxerande effekt och därmed förebygger förstoppningsproblematiken under denna månad. Alla grytor kan ätas med ris av bra kvalité eller hembakat bröd.  Användning av en större mängd ris eller ris med dålig kvalité kan orsaka förstoppning, svaghet och törst under dagen.

Det som äts före gryningen är det som kroppen har att förbruka under hela dagen. Därmed är det av en stor vikt att tänka på vad man får i sig. Om den fastnade vänjer sig vid att inte äta tillagade rätter under denna måltid och istället håller sig till passande naturliga och okokta födor, kan man vara säker på att denne kommer ha en enkel fasta under månaden Ramadan.

Innan morgonbönen

I det fall man har ätit vegetariska rätter eller råa födor rekommenderas det att dricka ett glas vatten eller honungsaft.

[1] Kända persiska sötsaker som oftast äts under månaden Ramadan. Som exempel på dessa sötsakers ingredienser kan främst yoghurt, stärkelse, mjöl och ägg nämnas.

[2] Sabzi ash innehåller gräslök, spenat, persilja och koriander.

[3] En känd persisk ”soppa”.

[4] Innehåller främst mjöl, olja och socker.

[5] Man får fram den syrliga drycken genom att pressa omogna druvor.