Nästäppa

– Blanda till en hemmagjord nässpray med 1 tesked salt och en kopp varmt vatten. Droppa lösningen sakta i ena näsborren medan huvudet är lätt lutad bakåt. Låt lösningen vara kvar i 10 sekunder och sen få det rinna ur men försiktigt.

– Med större mängd kokt (steriliserad) vatten och en liten vattenkanna går det att skölja näsan också. Då ska man luta huvudet ca 45 grader åt höger eller vänster så att näsborren är riktad uppåt och med hjälp av tekannan låta saltvattenlösningen rinna i ena näsborren och ut genom andra. Slå lätt på näsan och upprepa då och då.

– Håll andan genom att hålla i nästan och gå i rummet. Gör lätta rörelser upp och ner med huvudet tills du måste andas igen. Upprepa 1-2 ggr per timme och varje gång 2-3 ggr.

– Fuktig luft hjälper mycket för nästäppa. Koka vatten och vila nära den. Det går också att stå ovan ångan, hålla andan och låta lungorna fyllas av ångan så att nästäppan öppnas med ångan när man andas ut. Upprepa under 10-15 minuter. Vattenånga kan också användas genom att man lägger en handduk på huvudet och håller huvudet ovan skålet med kokta vattnet. Man ska vara försiktig så man inte bränner ansiktet. Om man lägger lite kamomill i vattnet och andas in är det ännu bättre men bara vattenånga går jätte bra.

– Massera sinus 20-30 sekunder genom att lägga pekfingrarna på ögongropen vid övre delen av nästan, strax under ögonbrynen, hjälper också.

– Det hjälper också att andas bättre genom att ligga på rygg och lägga huvudet högre upp än vanligt speciellt på natten.

– Undvik mejeri för de skapar slem och ät istället starka saker som peppar, ingefära, rädisor och liknande. Ingefära är mycket bra för att dämpa och lugna och också få bort slem och täppa.