– De som får eventuell värk i magsäcken under fastan, kan vid sohoor (måltiden innan gryning för inledande av fastan) blanda lite Toranjabin (extrakt från Alhagi växtens blad och stjälk) med stillfrö (khoobe/khakeshir) och äta det. Vid iftar (måltiden då man bryter fastan vid solnedgång) ska dessa dricka ett glas mynta extrakt tillsammans med kandisocker (nabat) eller honung.
– Försök att sova minst en timme efter sohoor och inte lägga sig direkt efter sohoor.
– De som har diabetes har generellt sett egentligen inget problem för att fasta men de som har njurproblem behöver rådgöra med sakkunnig och troende läkare och testa.
– Försök att för sohoor (måltiden innan gryning för inledande av fastan) äta grytor som är exempelvis gjorda på zucchini, olika sorters plommon, okra och liknande.
– Ät aldrig fisk till sohoor. Det ger bl.a. ökad törst.
– För att munnen ska lukta mindre under dagen när man fastar, kan man efter att ha bortstat tänderna efter sohoor, gurgla med saltvatten.
– Vid iftar (måltiden då man bryter fastan vid solnedgång), kan man bryta fastan med dadlar och ett teglas uppvärmt rosenvatten (may wared/golab).
– För smala personer är sohoor (måltiden innan gryning för inledande av fastan) ett måste och får inte hoppas över.
– Bröd, ost och gröna bladörter (khodhrawat/sabzi) är inte bra att bryta fastan med och kan skada magsäcken. Det bästa att äta först är soppa eller varma lösa puddingar som rispudding eller varm helva (halawe/halva) gjord på vetemjöl.
– Personer vars njurar är benägna att producera njursten ska vid sohoor dricka ett teglas alhagi (kharshotor) extrakt.
– Ät aldrig yoghurt under sohoor.
– Försök åtminstone under denna månad använda sesamolja och olivolja.
– Att dricka varmt vatten vid iftar:
1. Rengör levern
2. Får munnen att dofta bättre
3. Stärker tänderna
4. Stärker ögonen och synen
5. Tvättar magsäcken
6. Lugnar ner spända och ansträngda kärl
7. Tar bort safra (extra galla)
8. Får bort balgham (extra slem från körtlar)
9. Minskar magsäckens värme
10. Lugnar huvudvärk