Dag 29 – Krämig kikärtsgryta med curry

Kycklinggryta med curry är en väldigt god och populär rätt. Då kyckling inte är rekommenderat inom islamisk hälsa har denna rätt skapats som ett alternativ som är minst lika god. Rätten har en balanserad natur, men om ökad kyla önskas kan man ha i mer zucchini och mindre kikärtor och curry. Grytan serveras med ris och garneras med koriander.

Ingredienser: 2 portioner

Kikärtsgryta:

Sesamolja
½ lök
½ paprika
1/3 zucchini
3 champinjoner
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl kokta kikärtor*
1,5-2 tsk curry
Havssalt

Ris:

Sesamolja
Jasminris
1 ½ dl kokande vatten
Havssalt

* Blötlägg kikärtorna över natten. Koka sedan i saltat vatten under låg värme tills kikärtorna blir mjuka. När kikärtorna börjar koka kommer skum att bildas som kan tas bort med sked.

Gör så här:

Kikärtsgryta:

  1. Hacka lök, paprika, zucchini och skiva champinjoner.
  2. Stek lök i en stekpanna med sesamolja. Tillsätt paprika, zucchini och champinjoner när löken mjuknat något.
  3. Häll över grädde och när det börjat koka tillsätt kikärtorna.
  4. Tillsätt curry och salt. Låt koka i ca. 5 minuter på medelvärme.

Ris:

  1. Blötlägg riset i ca. en timme i kallt vatten med lite salt.
  2. Häll sedan av vattnet och stek riset tillsammans med lite salt i sesamolja under ca 1 minut.
  3. Tillsätt kokande vatten och sänk spisplattan till nivå 3 (förutsatt att spisen är 6-skalig). Då risytan syns och det mesta av vattnet kokat bort, kan spisplattan sänkas till nivå 1. Koka en stund till, tills riset sugit åt sig all vätska.

Servera riset och grytan. Toppa med koriander, oregano eller annan valfri ört. Bismillah!