Dag 24 – Vitkålsdolma – en varm rätt

Rätten är en delikatess och den är som godast om man pressar färsk citronsaft över dolman innan den äts. Då rätten huvudsakligen är av varm natur är det dessutom ett bra sätt att balansera den ytterligare, då citron är av kall natur.

Ett vitkålshuvud blir cirka 4 portioner.

Ingredienser:

Fyllning:

2,5 dl ris som blötlagts i saltat vatten och fått rinna av
350 gram lammfärs
1 finhackad gul lök (finhacka och tvätta med havssalt och vatten)
1 finhackad tomat

Kryddor i fyllningen:

0,5 matskedar sju kryddor
0,5 matskedar havssalt
0,5 teskedar kanel
Svartpeppar efter smak

Spadet:
Ca 8 dl vatten
5 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
0,5 msk havssalt
1 msk torkad mynta

Tillagning:

Börja med att skära bort det hårda skaftet på vitkålshuvudet och lägg det sedan i en stor kastrull med vatten, salta med 1 tesked havssalt. Låt koka upp och sänk sedan värmen, men låt det stå och puttra

Känn efter om det yttersta lagret av vitkålsbladen har börjat lossna, i så fall dra av bladen försiktigt och lägg åt sidan. Vänd på kålhuvudet då och då och fortsätt att lossa blad efter blad tills alla är avlossade.

Gör fyllningen genom att blanda ihop riset, den finhackade tomaten, löken och lammfärsen i en skål. Ta ett vitkålsblad, skär bort de hårda sidorna och gör det lagom stort. Lägg cirka en matsked fyllning på ett blad, vik först in sidorna av bladet och rulla sedan ihop det.

Fyll botten av en kastrull med skivade tomater och/eller t.ex. lammköttsbitar för smak och för att dolman inte ska fastna. Blanda ihop spadet; vatten, havssalt, olivolja, mynta och hackad vitlök (eller använd vitlökspress/mortel). Allt eftersom du rullar ihop bladen lägger du de i kastrullen. Fyll på, lager på lager och häll över lite av spadet på varje lager.

Avsluta med lite extra havssalt, svartpeppar och olivolja på toppen för att sedan fylla upp med vatten så att 3/4 del av dolman är täckt. Nu ska det koka i cirka 1,5-2 timmar. När det börjat koka ska du sänka till medelvärme. För att inte vitkålsdolman ska öppna sig under kokningen kan det vara bra att lägga något tungt över som tynger ner dolman så de inte flyter upp och öppnar sig. Efter att de fått koka klart, ska citronsaft hällas i kastrullen och så kan det få stå och puttra i cirka 15 minuter till.

Nu är maten färdig att serveras, säg Bismillah!