Dag 13 – Vegetarisk maqloba med kabsa-kryddor

Denna rätt är en blandning av de väldigt populära risrätterna maqloba och kabsa. Den är uppbyggd i lager som maqloba men har kabsakryddor. Dessutom är den tillagad på ett mer hälsosamt vis, då grönsakerna inte friteras utan tillagas i ugn. Enligt islamisk hälsa ska kött förtäras men inte varje dag som det vanligtvis görs. Därmed är denna vegetariska variant ett bra alternativ om man vill äta god arabisk mat men samtidigt minska på köttkonsumtionen. Ris sorten som har använts är Jasminris då den inte är torr och ger en god smak till rätten. Om annan ris sort önskas bör punkt 5 i receptet göras före punkt 1. Rätten har en balanserad natur, men är en aning åt det varma hållet. Grönsakerna med kall natur har balanserats med kryddor av varm natur. För att minska på värmen, kan mindre kryddor tillsättas eller mängden zucchini, potatis eller blomkål ökas.

2-3 portioner

2 små potatisar
1 liten morot
½ zucchini
½ aubergine
½ blomkål
1 lök
3 dl Jasminris
1 ¼ msk kabsakrydda*
Sesamolja
Salt

* Kabsakrydda består bland annat av gurkmeja, spiskummin, kanel, koriander, svartpeppar, kardemumma, muskotnöt, nejlika, cayennepeppar, ingefära och saffran. Den kan hittas i de flesta Mellanösternbutiker.

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på högsta värmen.

2. Koka upp vatten i en kastrull. Dela blomkålen i mindre bitar, lägg i vattnet och låt koka i ca. 3-5 minuter.

3. Skala och skiva potatisarna. Skala moroten och skär sneda skivor såsom visas på bilden nedan. Detta för att få större bitar. Skiva sedan zucchini och aubergine.

4. Blanda blomkål, potatis, morot, zucchini, aubergine tillsammans med sesamolja och salt i en bunke. Placera sedan dessa på en plåt med bakplåtspapper. Grilla i ugnen och vänd grönsakerna när de fått färg.

5. Under tiden som grönsakerna är i ugnen, tvätta riset och låt stå i kokt vatten tillsammans med salt.

6. Skär löken i mindre bitar och stek i sesamolja. När löken mjuknat, häll av vattnet från riset och stek tillsammans med löken. Tillsätt salt och kryddor. Stek i ca. 3-5 minuter.

7. Koka upp vattnet som riset ska tillagas i. Läs på förpackningen hur mycket vatten krävs för 3 dl ris och lägg till ½-1 dl vatten till detta.

8. Lägg sesamolja i en kastrull. Bygg nu upp lagerna i rätten på följande vis: lägg ett första lager av potatis och morötter. Ovanpå detta läggs halva rismängden. Tredje lagret består av zucchini, aubergin och blomkål. Avsluta med andra halvan av riset. Se till att täcka över hela grönsakslagret med ris.

9. Tillsätt det kokta vattnet under punkt 7 till kastrullen med rätten och höj spisplattans värme till max. När rätten börjar koka ska plattans temperatur sänkas till nivå 3 (förutsatt att spisplattan är 6-skalig). När endast en liten mängd vatten kan ses vid risytan, ska plattan sänkas till nivå 1. Riset får stå och dra åt sig det som är kvar av vattnet, i ca 30 minuter.

10. Ta fram en stor tallrik eller ett stort fat när riset är färdigt. Vänd tallriken upp och ner, placera ovanpå kastrullen och vänd sedan hela kastrullen. Voila! Nu är potatis- och morotlagret överst på risberget. Hugg i  med Bismillah!