Tryckpunktsmassage

Människans kropp är ett sammanhängande system vilket gör att finns punkter i kroppen som är relaterade till olika organ och kan vara stor hjälp vid bot av olika besvär. Dessa punkter är välkända inom äldre läkekonst och används bl.a. i akupunktur och tryckpunkts massage.

Genom att trycka på dessa punkter hjälper man alltså kroppen att hela och återhämta sig. Denna metod kan med lite noggrannhet användas av alla hemma. Viktiga saker att tänka på är:

–    Tryck rätt och lagom: trycket ska vara djup och stabilt ner i punkten
samtidigt som det ska finnas en balans mellan smärtan och det behagliga släppandet av spänningen som trycket leder till. Det ska inte gör alldeles för ont utan att det samtidigt känns skönt! Det är viktigt att trycket ska vara stabilt och stilla och inte masserande rörelse eller dra åt något håll.

–    Tryck med rätt medel: fingertoppar speciellt långfinger som är stark
eller tummen kan användas för att trycka på dessa punkter. Armbåge, knogar och även suddgummiänden på en penna eller en avokadokärna kan användas för att trycka.

–    Tryck lagom länge: för att hitta rätt punkt kan man trycka lätt en
halvsekund för att känna av kroppens respons. När rätt punkt har hittats gäller det att trycka rakt ner i dess centrum med stabilitet och lagom hårt i 2-3 minuter. Sedan ta bort trycket sakta men säkert, inte på en gång. Det hjälper kroppen att återhämta sig bättre.

–    Rätt tid och läge: denna metod behöver användas under rätt
omständigheter. Viktigt är att ha lagom bekväma kläder, inget bälte, tighta byxor, strumpor eller liknande som kan besvära blodomloppet.
Magen ska inte var full av mat eller alldeles för hungrig utan ett par timmar efter mat kan vara lagom. Kall dryck ska inte användas utan varma örtteer. Inte heller direkt i samband med dusch eller träning.

De viktigaste punkterna:

GB20 – extra bra vid huvudvärk, migrän, trötthet, grumligt seende, minskad energi, kyla eller influensa tecken.


L14 – kopplad till tarmar och större inre organ. Extra bra vid stress, olika sorters värk i ansikte, huvudvärk, tandvärk, nackvärk m.m. OBS kan sätta igång förlossningsvärk.

 

 

 


LV3 – extra bra vid stress, värk i nedre delar av ryggen, högt blodtryck, mensvärk och -spänningar, sömnlöshet, värk i händer eller armar och oro.

 

 


P6 – vid illamående, problem i magsäcken samt kapatunnelssyndrom där nerverna i handledskanalen är involverade.

 

 


ST36 – bra vid åkommor i matsmältningssystemet, illamående, spy, oro samt förstärker immunförsvaret och minskar trötthet.

 

 

 


LU7 – hjälper vid huvudvärk, nackvärk, halsont, tandvärk, astma, hosta och immunförsvarsrelaterade sjukdomar.