Tips kring månaden Ramadans måltider

  1. De som får viss värk i magsäcken under fastan kan i sahari (måltiden före gryning) blanda toranjabin (vätskans som tas fram från alhagi växtens blad och stjälkar) och stillfrö (khakeshir) och dricka det. Vid iftar (måltiden efter solnedgång) ska de dricka ett glas myntaextrakt med kandisocker (nabat) eller honung.

 

  1. Försök att sova minst en timme efter att ha ätit sahari-måltid och inte direkt efter.

 

  1. Diabetiker har egentligen inga problem för att fasta och måste testa för att kunna avgöra deras egna tillstånd. Men personer som har njurproblem måste rådgöra med läkare.

 

  1. Det är bra att äta någon form av gryta för sahari-måltid som exempelvis grytor gjorda på zucchini, sviskon, plommon eller okra.

 

  1. Ät aldrig fisk till sahari-måltid.6. För att undvika eventuell dålig doft från munnen under fastan, tvätta munnen med saltvattenlösning efter att ha borstad efter sahari-måltid.

 

  1. Bryt fastan vid solnedgången med en dadel och en uppvärmd litet teglas rosenvatten.

 

  1. För smala personer är sahari-måltid ett måste och det är rekommenderad för alla.

 

  1. Bröd, ost och gröna blad (sabzi/khodhrawat) ska inte ätas som första sak vid brytande av fasta då det inte är särskilt bra för magsäcken. Det bästa att börja med är soppa eller liknande varma puddingar gjorda på ris och mjölk, eller mjöl helva.

 

  1. Undvik onaturliga sötsaker som tillverkats med socker t.ex. zolbiya/zlabye & bamye.

 

  1. Personer som kan få njursten ska dricka ett litet teglas alhagi (kharshotor) extrakt vid sahari-måltid.

 

  1. Ät aldrig yoghurt vid sahari-måltid.

 

  1. Försök att åtminstone under fastemånaden använda sesam- och olivolja istället för andra oljor.