Dag 9 – Tapsi – auberginegryta

Tapsi är en omtyckt auberginegryta i Mellanöstern med mycket smak. Denna rätt kan göras både vegetariskt eller med kött. Innehållet i tapsi kan variera men består generellt av aubergine, potatis och tomat som friteras och grillas i ugnen. Detta recept är en hälsosammare version av tapsi där friteringen uteslutes och istället tillagas grytan i ugnen. Rättens natur varieras beroende på ingrediensernas mängd och tillval. Om rätten tillagas med lammkött får den en mer varm-balanserad natur då lammkött och aubergine har varm natur medan potatis och tomat är av kall natur. Vill man skippa lammköttet får man en rätt med kall natur men kan göras varmare genom att öka mängden aubergine.

Enligt en återberättelse rekommenderar Profeten(S) följande: ”Ät ofta aubergine då auberginen var den första grönsaken som erkände Gud.”

Ingredienser: 2-3 portioner

Tapsi:

1 st aubergine
1 liten gul lök
2-3 potatisar
50 g persilja
1 st skivad tomat
5 st rivna tomater eller 1 förpackning krossade tomater
1 lime
1 röd paprika
1 tsk gurkmeja
1 tsk svart peppar
Havssalt
3 msk olivolja/sesamolja
1 dl kokt vatten

Köttfärs:

100 g lammfärs
1 medelstor gul lök
Havssalt, olivolja/sesamolja till stekning
Gurkmeja, svartpeppar, spiskummin

Tillagning:

Koka potatisarna i en kastrull. Observera att potatisarna inte bör kokas för länge. Testa med en gaffel eller annat vasst redskap efter ca 10 minuters kokning.

Sätt ugnen på 175 grader. Under tiden hacka löken, persiljan och skär auberginen och paprikan i stora tunna skivor. Skär de färdigkokta potatisarna i lagom stora skivor.

Lägg alla ingredienserna till tapsin i en stor skål. Tillsätt olja, salt. Smaka av med kryddor, färsk limesaft och rör om försiktigt utan att ha i sönder de olika komponenterna.

Ta fram en rektangulär plåt och bre ut massan. Häll över de krossade tomaterna och kokt vatten och rör om i plåten.

Täck över plåten med aluminiumfolie för att få en saftigare smak. Kör in plåten mitt i ugnen på 200 grader och grädda i ca 45 min eller tills aubergine och potatis har mjuknat.

Börja med att steka den hackade löken i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek lite till. Smaka av med salt och kryddor. Låt det stå på låg värme en stund tills all vatten har avdunstat och köttet mjuknat.

Ta ut plåten ur ugnen när rätten är klar och strö över köttfärsen. Servera med dillburgul eller annat gott. Bismillah!