Soja

Det finns vissa produkter som plötsligt blir väldigt populära och det görs mycket reklam för dem och de används i allt. En av dessa produkter är soja som det gjorts mycket reklam för att används istället för kött och mjölk och annat från djurriket.

Soja är en ettårig växt av släktet baljväxter som inte växer vilt i naturen. Växten växer vanligtvis i Kina och Japan.

Historiskt sett har soja inte använts som föda förrän för några årtionden sen. Även i Kina har den inte använts som mat. Den har varit en av fem heliga grödorna där de fyra andra – vete, ris, havre och hirs – har använts som mat. Enbart en växtsläkt till dagens soja har använts för att hjälpa jorden återhämta sig och göra jorden rik på nyttiga ämnen. Man har sett det bl.a. av runt tvåtusen år gamla målningar där de fyra andra växtsläkten till soja har ritats med rot, stjälk och frukt medan soja släktet enbart ritats med rot och stjälk.

Soja började användas senare när jäsningstekniken upptäckte,  och kalciumsulfat och magnesiumsulfat började användas för att tillverka ost under andra århundradet e.kr. och även då var användningen begränsad.

Men under de senaste årtionden har soja pumpats ut på alla möjliga sätt på världsmarknaden genom miljarder på reklam och fina förpackningar och i form av olika sorters produkter och massor med rekommendationer om alla nyttor den har i jämförelse med annat. Den började massproduceras överallt. Först av allt i USA och med deras uppbackning överallt i världen, även fattiga länder och länder där man tidigare sett det som fattig mat som Kenya eller själva Kina. Även om t.ex. sojamjölk är dubbelt så dyrt som komjölk så har användningen av den bl.a. i Kanada ökat mycket speciellt av föräldrar som köper det till sina barn för att de tror att det är mer hälsosamt och har mindre fetthalt. Först handlade det mycket om att den skulle användas istället för kött men när den inte vara jätte populär, har man gått till att få in soja i allt möjligt men också göra ost och mjölk av den, för att den ska bli en ersättning för den vegetariska generationen.

Tvärtemot allt som det gjorts reklam om, inte nog med att soja i sig inte har hela proteiner eller järn och zink som det sagts, så hindrar den protein, järn och zink att tas upp från annan mat. Den får kroppen att behöva mer D- och B12 vitamin som är mycket viktiga för uppväxten. Det finns massor av anti-sköldkörtel ämnen i soja och den leder till ständig trötthet och problem i tänkande och hjärnans funktioner. Det har visat sig att fytoöstrogen ämnen som finns i soja framkallar alzheimer och och påskyndar hjärnans föråldring. All modern mat med soja har MSG som leder till att nerver påverkas och leder till ilskna reaktioner. Det finns mycket som förespråkar att barnens mat ska innehålla så lite fett som möjligt, när fett i själva verket är en mycket viktig del för barnens hjänfunktioner och nerver och deras tillväxt och utveckling. En del ämnen som tillkommer i tillverkningsprocessen av mjölk och ost från soja är bl.a. kemiska ämne som liknar östrogen. Detta medför att användning av sojamjölk i en sån liten grad som två glas sojamjölk dagligen under en månad räcker för att det ämnet ska sparas i kroppen och rubba bl.a. kvinnors menscykel.