Rödkålssallad med rostade solrosfrön och clementin

Den här salladen är en god sallad med vinter råvaror. Rödkålssallad med rostade solrosfrön står på listan idag.

SobhanAllah att i varje säsong finns det så många vackra färger som är en fröjd för ögonen. Just lila färgen på olika grönsaker och frukter är rik på antocyaniner, en typ av antioxidativa flavonoider som motverkar negativ cellnedbrytning och som skyddar mot både inre och yttre ålderstecken. De hjälper bland annat till att skydda kroppen mot cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens. Men även huden gynnas, eftersom kroppen lättare gör sig av med avfallsprodukter och blodcirkulationen ökar.

Kål är hård i konsistensen så det är extra viktigt att tugga extra mycket. Det är även rekommenderat att ta små munsbitar och tugga maten ordentligt innan man sväljer.

Kål har en varm och fuktig natur och dess muslih är bland annat mandelolja, senap och sekanjebin (består av honung, vinäger och vatten).

Rödkålssalladen innehåller rödkål, morötter, clementiner och rostade solrosfrön. När du tillsätter den friska dressingen gjord på senap, vinäger, honung och olja blir salladen saftig och smakrik!

4 portioner
Ingredienser:

400 g rödkål
2-3 morötter
1 dl rostade solrosfrön
1 clementin

Dressing
1 ½ tsk osötad senap (kan uteslutas)
2 msk vinäger
2 tsk honung
½ dl olivolja
½ tsk svartpeppar
Havssalt

Gör så här:

Ta bort de yttersta bladen på rödkålen. Skala morötterna. Strimla rödkål och morötter så tunt som möjligt eller riv på det grövsta på rivjärnet. Skala clementinen och skär den i tunna skivor. Lägg allt i en skål och blanda i solrosfröna till sist.

Dressing: Blanda senap, vinäger och honung i en liten skål. Vispa i oljan droppvis och smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen, blanda och servera genast.