Musleh

1. Varje person med tanke på sin mizaj/tab’ (natur), ålder, årstid, motion och geografiska plats den lever på, behöver speciell mat. Alla rekommenderas inte samma typ av mat. T.ex. om en person har kall och fuktig tab’ och äter för mycket mjölkprodukter speciellt yoghurt, kan den med tiden få kall-fuktiga sjukdomar som övervikt, blodbrist, uppblåst mage, ont i leder, för mycket sömn och dåligt minne. Därför har tebb islami lärda för varje råvara utsett en musleh(neutralisator) för att rätta till och balansera den råvaran. Musleh är en råvara som neutraliserar en annan råvara och minskar möjliga skador från den och ökar nyttan av den istället.

Musleh används av olika anledningar. Det kan vara för att få bort en del negativa egenskaper i den maten eller förstärka goda egenskaper. Ibland kan samma mat ha olika musleh beroende på vem som äter det.

2. Några vanliga viktiga exempel:

Ris är torr men hukama är inte överens om det är varmt eller kallt. En del tror att det är varmt, en del kall och en del balanserad. Men det som kan stämma mest är att ris är ”morakkab al-qawi” som innebär att det hos varma personer blir varmt och hos kalla personer kyler. Hur riset tillagas har också en inverkan på dess natur. Om man kokar riset och sedan silar bort vattnet kommer riset att vara kallt, men om vattnet får koka bort får riset varm natur.

Yoghurt är kallt och vått och ju surare och lösare den är desto kallare och våtare natur. Därför passar yoghurt inte personer med kall mizaj eller de som har kall magsäck. Yoghurt smälts långsamt och kan leda till problem med matsmältningen, hud, nerver och leder. Musleh för yoghurt är varma kryddor som mynta, polejmynta, ros, ziziphora och speciellt ingefära.

Nedan följer några av de vanligaste råvarorna/rätter med dess respektive musleh:

– vetebröd: fänkål, nigellafrön, sesamfrön

– ris: kummin, saffran

– yoghurt: sirap, honung, nigellafrön, oregano, anis

– mjölk: rosvatten, kardemumma, honung

– ost: valnötter, oliver, nigellafrön

– doogh/ayran: vild timjan

– animalisk smör: honung

– smör: honung, alla sorters sylt

– abgosht/maylaham (kött kokt med kikärter och vitbönor): donbe/liyye (fettsvans), oregano, vinäger, torshi (inlagda grönsaker), lök

– fårkött: sumak

– fisk: valnötter, svartpeppar, dadlar

– tung fet mat: ättika, citron, abghore/hosrom (verjus)

– havresoppa: kummin, verjus

– alla sorters soppor: svartpeppar, origano, anis, nigellafrön

– gröna linser kokta: mejram, oregano

– ägg: kanel, lök, svartpeppar, dill, salt

3. Den allmänna musleh för de flesta kalla rätter är honung och för varma rätter (som fett och sött) är vinäger, verjus eller citron. För mat som är blandad kall och varm är serkangabin. Enklaste varianten görs på: ett glas ljummet vatten + en matsked honung + en halv matsked naturlig vinäger. Om man dricker ett glas av det varje natt, funkar det som musleh för det mesta man ätit. För kalla magsäckar kan man minska på vinäger eller öka med lite mynta extrakt eller andra produkter som beror på vad det är till för t.ex. cikoria för varm lever eller fänkål för att balansera kvinnliga hormoner etc.

4. Man måste veta att användandet av vissa matvaror tillsammans är absolut förbjudet och i längden kommer det att skapa sjukdomar:

– yoghurt och mjölkprodukter med kött, speciellt fåglar och fisk

– olika sorters kött tillsammans t.ex. kyckling och fårkött

– mjölk med frukter t.ex. shirmoz (bananmjölk). Undantag är mjölk med dadlar som är mycket bra.

– yoghurt med ägg

– yoghurt med torshi (inlagda grönsaker)

– ris och vinäger

– de flesta frukter till mat

– kalla vätskor till mat