Munhälsa

Det är av Profetens(S) sunnah (tillvägagångssätt och förfarande i handling och ord) att hålla rent i munnen däribland med hjälp av miswak.

Munnen är en viktig ingång till kroppen och om mikroorganismer hindras från att komma in via munnen kan det, vid sidan av immunförsvaret, hindra uppkomsten av många sjukdomar.

Under flera år har det gjorts mycket reklam om fluor världen över som ett medel som skyddar tänderna. Utifrån det påståendet har myndigheterna i USA t.o.m. släppt fluor i vissa vattendrag sedan 2:a världskriget vars konsekvenser visat sig idag. Skador på tänder, speciellt hos barn, och svårare sjukdomar som skadar skelettet och hjärnan m.fl. är idag vanligt förekommande i de områden med högst fluorhalt.

Fluor är egentligen ett gift och om den tas i stor mängd kan den skapa synliga problem och förgifta människor. På senare år har det gjorts flera dokumentärer om effekterna av fluor och det är alltfler nu som börjar protestera mot dess användning.

Som ersättning för vanlig fluor-tandkräm finns det vissa färdiga pulver att köpa. Dessa innehåller bl.a. mineraler och kalcium. Men en hemmagjord variant är:

1. Hela sumak 100 g
2. Golnar farsi – granatäppel blomma 25 g
3. Mazo, en slags rund del som bildas på vissa ekträd 25 g
4. Granatäppel skal 25 g
5. Nejlika 10 g
6. Salt 75 g
7. Miswak trädets pulver eller rak kvist 10 g

Blandningen ska appliceras på tandborsten likt tandkräm och tänderna ska borstas med den på morgonen. Dess effekter är att den hindrar infektioner, stoppar tandvärk, stärker tandköttet och botar dess sjukdomar bl.a. blödningar. Den är även bra mot illamående, stärker hjärtat och andningssystemet.

Tillsammans med nypressad citron och vinäger och abghore (juicen av omogna vindruvor) kan den användas som munskölj mot blåsor, virussjukdomar och för andningssystemet. Lägger man en syltsked av pulvret i ljummet vatten istället och gurglar varje dag 6-8 ggr fungerar det bra istället för antibiotika, mot värk och halsinfektion.

På natten är det bra att smörja in tänderna och tandköttet med äkta honung från blandade växter. Honungens naturliga socker är det enda som är nyttigt för tänderna. Även by-ost kan användas för samma syfte på natten och sedan ska man borsta på morgonen.

Har man inte möjlighet att tillverka hemmagjord tandkräm och inte har tillgång till färdiga pulver kan ett alternativ vara ekologiska tandkräm utan fluor som finns att köpa i de vanligaste livsmedelsbutikerna eller apoteket. Om man vill köpa miswak är det enklast att köpa det i österländska butiker eller beställa via nätet.