Dag 6 – Lammspett med lins – och grönsaksblandning

Lammkött är ett rekommenderat alternativ för nötkött och kyckling, som är varm i sin natur. För att neutralisera dess natur har dess moslih (neutralisator), summak, använts. Morotspurén har en varm och fuktig natur medan lins-och grönsaksblandningen är kall och fuktig. Den något kalla maträtten kommer att kyla ner matsäcken, vilket är viktigt vid iftar då värmen i kroppen ökar vid fasta. Dock bör fastan brytas med något som har varm natur för att inte chockera matsäcken. Förövrigt är det alltid bra att äta mat med fuktig natur för att motverka uttorkning.

Ingredienser: 2 portioner

200 g lammkött
sesamolja
½ dl röda linser
1 stor potatis
½ zucchini
1 liten röd lök
1 dl ärtor
grovmalen svart peppar
citron
havssalt

1-2 morötter
1 vitlök
½ tsk olivolja
havssalt
summak 

Gör så här:

Lammspett:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg grillspett av trä i blöt och trä sedan på köttbitarna.
  3. Placera spetten över en ugnsform, så att vätskan kan droppa ner i den och placera på ett ugnsgaller.
  4. Vänd på köttet när ena sidan fått färg. Den totala tillagningstiden är ca. 40–45 minuter.

Lins- och grönsaksblandning:

  1. Tvätta linser och koka i saltvatten i ca 7 minuter.
  2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor och stek i sesamolja. När potatisen mjuknat något häll över skivad zucchini, strimlad lök och ärtor. När grönsakerna är färdigtillagade tillsätt linser och svartpeppar, citronsaft och salt utefter smak. Låt stå i ca. 5 minuter under låg värme.

Morotspuré:

  1. Skala morot, hacka i större bitar och koka i saltat vatten.
  2. Mixa sedan morot, vitlök, olivolja och salt till en puré.

Servera lammspetten tillsammans med lins- och grönsaksblandningen och purén. Strö över summak på lammspetten och njut av din måltid med ett Bismillah!