Dag 17 – Köttfärspiroger

Köttfärspiroger är en härlig, enkel och lätt rätt som passar alla tider. Lammfärs och varma kryddor har använts för att ge denna rätt en varm natur. Den kan serveras med aubergine- och kikärtsröra för att rätten inte ska kännas torr. Recept för aubergineröra hittas i Hamburgare receptet.

Ingredienser: ca 20 st

Deg:

8 dl vetemjöl
100 g smör
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
1 ägg
Havssalt

Fyllning:

200 g lammfärs
1 gul lök
250 g kokta kidneybönor
200 g kokta majs
½ grön paprika
1 dl solrosfrön
1 dl hackad persilja
3 st rivna tomater
Havssalt, gurkmeja, spiskummin, curry, svartpeppar, oregano
Olivolja/sesamolja till stekning

Pensling:

1 ägg

Garnering:
Svartkummin och sesamfrön

Tillagning:

Deg:

Börja med att ta ut smöret från kylen ca 30 min innan användning då den bör ha rumstemperatur. Smula jästen och lös upp den i ljummen mjölk i en stor bunke. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg eller använd en bakmaskin. Täck över bunken och låt degen jäsa i ca 1-2 timmar.

Fyllning:

Skala och hacka löken och skär paprika i små tärningsbitar. Fräs löken i en stekpanna. Tillsätt köttet och fräs lite till. Smaka av med kryddor och salt. Häll över grönsakerna en i taget och rör om. Låt det småputtra och stå på värmen en stund tills fyllningen är tillagad. Strö över sesamfrön.

Ta fram bunken med degen och dela degen i 20 små bollar. Kavla ut bollarna en i taget. Lägg en rund tallrik på den utkavlade degen för att få en perfekt cirkel.

Lägg ungefär 1 stor matsked fyllning på ena halvan av degskivan. Stäng ihop degen från den tomma sidan och tryck ut kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna vila en stund på en plåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med vispat ägg och strö över svartkumminfrön och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Ta ut plåten och täck över med en kökstrasa. Låt svalna innan servering. Servera pirogerna med oliver, gröna blad eller varför inte med en aubergine- och kikärtsröra? Bismillah!