Dag 27 – Kebab med grönsaksris och hummus

Kebab baserat på lammkött är väldigt gott och mättande. Den har valts att serveras med ett smaskigt ris och härliga grönsaker. Såsen till denna rätt är hummus som även den är väldigt mättande. Summak har använts på köttet för att neutralisera dess varma natur. Rättens övergripande natur är balanserad där mer zucchini och ärtor kan användas i riset om en kallare natur önskas.

Ingredienser: 2 portioner

Kebab:

250 g lammfärs
½ lök
1 tsk vetemjöl
svartpeppar
havssalt

Grönsaksris:

sesamolja
½ lök
½ lite morot
1 dl tärnad zucchini
1 dl ärtor
1 ½ dl jasminris
2 ¾ kokande vatten

Hummus:

2 dl förkokta kikärtor
2 msk vatten/kikärtsspad
1 msk sesampasta
1 vitlöksklyfta
citron
havssalt

Tillbehör:

Summak

 Gör så här:

Ris:

1. Blötlägg ris i kallt saltat vatten under ca 1 h.
2. Hacka lök och morötter i små bitar. Fräs i sesamolja.
3. Tillsätt zucchini och ärtor när morötterna mjuknat.
4. Häll över det blötlägda riset, det kokande vattnet och havssalt.
5. Salta och låt koka på låg värme tills det mesta av vattnet sugits upp av riset. Sänk sedan till lägsta värme och låt stå tills riset färdigtillagas.

Kebab:

6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Hacka lök och blanda tillsammans med köttfärsen, vetemjöl, svartpeppar och havssalt.
8. Bred ut i en ugnsform och snitta med en kniv för att få avlånga kebab.
9. Sätt in i ugnen.
10. Kebaben är färdig när den fått färg.
11. Det som är kvar av snitten är nu endast markeringar som kan snittas igen.

Hummus:

12. Mixa kikärtor, vatten/kikärtsspad, sesampasta, vitlök, citron och havssalt till en röra.

Servera kebaben tillsammans med riset och hummus. Strö över summak över kebaben och njut av din måltid. Bismillah!