Kallt vatten på fötterna innan du lämnar duschen!

Imam Ali(A) har betonat vikten av att doppa fötterna i kallt vatten efter att ha duschat klart. Förr i tiden byggdes platser där man duschade och tvättade sig enligt de fyra olika tab’ eller mizajen som finns, med fyra rum som man fick gå in i. Först kall och torr, sen kall och fuktig, efter det varm och fuktig och till sist varm och torr, och det fanns alltid ett litet fotbad med kallt vatten som man fick sätta foten i när man skulle gå ut.

Vetenskapligt har de upptäckt att det hindrar från vissa sjukdomar då mycket blod samlas i benen av värmen och ångan som annars är bra för kroppen och nerver. Det kalla vattnet får det extra blodet att gå upp igen och samtidigt stänger det porer i huvudet och förbereder kroppen för att komma ut från värmen till kylan utanför, och man löper mindre risk för förkylning.

Man ska försöka förbereda kroppen innan man går in i duschen också genom att dricka några klunkar varmt vatten och med handen hälla lite varmvatten på huvudet.

Det är inte bra att duscha med full mage eller på tom mage. Man ska varken vara fullt mätt eller hungrig. Det bästa är att duscha varannan dag eller minst en gång i veckan men helst inte varje dag.