Dag 3 – Hemmagjord hamburgare med hembakat bröd, aubergineröra och grillade grönsaker

En god hemmagjord hamburgare är en omtyckt rätt både för stora och små. Det är mycket enkelt, gott och billigt att göra sina egna hamburgare. Dessutom kan man välja ingredienser och tillbehör som man vill. Det här är ett recept på hamburgare som smakar bäst när den är grillad. Man kan passa på att grilla sina favoritgrönsaker vid sidan om. Eftersom det enligt islamisk hälsa inte är rekommenderat att använda sig av färdiga fabriksp

roducerade såser så tipsas det här om aubergineröra eller baba ghanoush som kommer från det libanesiskt kök.

Ingredienser: 4-6 portioner

 

Hamburgerbröd: ca 10 st

25 g färsk jäst
3 dl fingervarmt vatten
7-8 dl vetemjöl
1 msk svartkummin
1 tsk spiskummin
2 tsk havssalt
2 msk olivolja
1 vispat ägg
2 msk sesamfrön

 

 

 

Hamburgare: ca 10 st

800 g lammfärs
2 dl hackad persilja
2 st lökar, rivna
2 tsk nejlikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
2 msk havssalt

 

 

Aubergineröra:

2 st auberginer
3 msk sesampasta
1 st lime
2 tsk havssalt

Aubergineröran med ovanstående mängd av ingredienser fyller en mindre skål.

Valfria grönsaker till grillen, var god se ovan.

 

Tillagning:

Hamburgerbröd:

Börja med att göra brödet då detta steg tar längst tid. Blanda alla torra ingredienserna i en stor skål. Lös upp jästen i vatten och lägg till de torra ingredienserna. Kör degen i en bakmaskin i ca 5 min alternativt knåda med rena händer tills degen börjar släppa i kanterna. Täck skålen med en bakduk och låt den stå i kylen i ca 2 timmar eller över natten.

När degen har jäst klart, sätt ugnen på 200 grader. Dela degmassan i 10 bitar med en kniv. Mjöla händerna och forma varje del till en liten boll. Lägg degbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna och låt bröden jäsa en stund till under duk. Pensla bollarna med vispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 10 min.

Hamburgare:

Blanda alla ingredienserna till hamburgerköttet i en stor skål.

 

Ta därefter en bit av blandningen, forma till en boll och platta till bollen på köksbänken.

För att få en perfekt rundad hamburgare använd gärna en rund skål, se bilden nedan. Lägg skålen på den plattade hamburgaren och skär av de bitar som sticker ut under skålen.

 

Lägg den färdigformade hamburgaren i en tallrik, täck med plastfolie och placera nästa hamburgare ovanpå. För en tunnare hamburgare tryck ut köttet ytterligare.

 

Grilla gärna hamburgarna på kolgrill för bättre smak.

 

Aubergineröra:

Börja med att nagga auberginen med en gaffel eller kniv. Grilla den på kolgrill eller i ugnen på 250 grader i ca 30 min. Lägg den färdiggrillade auberginen i en skål och skala av den när den har svalnat. Finfördela med en gaffel eller mixa den för en jämn smet. Tillsätt sesampasta, limesaft och havssalt. Rör om en sista gång.

 

Middagsförberedelser:

Ta fram hamburgerbrödet och skär den i mitten. Lägg en klick aubergineröra i brödet och bre ut. Lägg i hamburgerköttet och njut med grillade grönsaker, bladgrönsaker och aubergineröra vid sidan om. Bismillah!