Dag 14 – Gryta med gröna bönor och lammfärs

Gryta med gröna bönor och lammfärs är en enkel och god gryta som består av få ingredienser. Rätten är balanserad då gröna bönor har kall natur medan lammfärs har varm natur. Passar bra för de fastande då grytan är vattnig och innehållsrik.

 

Ingredienser: 6-8 portioner  

1 st gul lök
300 g lammkött
400 g haricots verts (gröna bönor)
3 st tomater
50 g hackad persilja
2 tsk malen torkad lime
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen saffran
Olivolja/sesamolja till stekning
Havssalt
Ca 1 liter kokt vatten

Tillagning:

Börja med att hacka löken och skär gröna bönor i små fingerbitar. Fräs löken en stund i en kastrull och tillsätt köttfärsen. Fräs tills köttet har fått färg.

Krydda köttet med malen torkad lime, gurkmeja och hackad persilja. Tillsätt gröna bönor och stek dem i ca 2 minuter. Mixa tomaterna och häll dem i grytan tillsammans med vatten. Se till så att vattnet täcker hela innehållet i kastrullen.

Ha på medelvärme så att det får småkoka. Låt det stå och småkoka i ca 1 timme. Tillsätt mer vatten om det behövs och låt det sjuda en stund till. När gröna bönor har ändrat färg och mjuknat är grytan klar. Tillsätt saffran och havssalt. Servera med dillburgul eller saffransris och färska örter. Bismillah!