Dag 10 – Ghorme sabzi- örtgryta med lammkött

Ghorme sabzi är en persisk lammgryta med örter och bönor. Den goda och väldoftande smaken är tack vare de färska örterna men inte minst från torkad lime som ger en syrlig och härlig smak till grytan. För att grytan ska få sin goda härliga smak ska den koka länge på lågvärme. Denna rätt är av varm natur då den innehåller varma örter och lammkött. Örterna ska helst vara färska annars finns det att ersätta med en färdigköpt örtblandning på mellanöstern matbutiker.

Ingredienser: 6-8 portioner

1 st gul lök
800 g lammkött
4 dl kidneybönor
2 dl finhackad dill
4 dl finhackad koriander
6 dl hackad persilja
5 msk torkade bockhornsklöverblad
6 dl finhackad gräslök
4 st torkad lime
3 tsk malen torkad lime
2 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
Olivolja/sesamolja till stekning
Havssalt
Ca 1 liter kokt vatten

Tillagning:

Blötlägg kidneybönorna helst från kvällen innan. Koka bönorna i en kastrull tills de har mjuknat.

Skölj örterna ordentligt och finhacka dem. Hacka löken och skär köttet till små grytbitar. Fräs löken i en stor kastrull och tillsätt köttbitarna när det börjar ändra färg. Fräs en bra stund. Lägg torkad lime i grytan och krydda köttet med gurkmeja och malen torkad lime. Stek örterna i en stekpanna. Örterna behöver stekas länge under omrörning ca 20 min på medelvärme. Om du använder torkade örter så ska dem blötläggas i kokt vatten en stund och silas av därefter.

Häll över de genomstekta örterna på köttet och rör om. Häll över kokt vatten och smaka av med havssalt och peppar. Låt det stå och småputtra i ca 2 timmar. Tillsätt kidneybönorna och låt grytan småkoka i en timme till.

Servera med brunt ris eller saffransris. Bismillah!