Dag 4 – Gheime –  persisk lammgryta med kikärtshalvor

Gheime är en persisk lammgryta med kikärtshalvor (på persiska lappe). Den goda och väldoftande smaken i denna härliga rätt kommer av många varma kryddor såsom torkad lime, saffran, kardemumma och kanel. Rätten görs på få ingredienser och är ganska lättlagad. Denna lammgryta är snäll mot den fastandes mage då den är vattnig och innehåller massa nyttigheter. Rätten kan serveras med både saffransris eller dillburgul.

Ingredienser: 6-8 portioner

2 st gula lökar
800 g lammkött
4 dl kikärtshalvor (lappe)
4 st tomater
4 st torkad lime
2 tsk malen torkad lime
2 tsk gurkmeja
3 tsk kanel
1 tsk malen saffran
1 tsk malen kardemumma
Olivolja/sesamolja till stekning
Havssalt
Ca 1 liter kokt vatten

Tillagning:

Börja med att hacka löken och skär köttet till små grytbitar. Fräs löken i en stor kastrull. När det har fått färg, tillsätt köttbitarna. Stek en stund till. Lägg torkad lime i grytan och krydda köttet med gurkmeja och malen torkad lime. Pressa tomaterna och häll på kokt vatten i grytan. Se till så att vattnet täcker lite mer än hela innehållet i kastrullen. Ha på medelvärme så att det småkokar. Det tar cirka 2-3 timmar tills köttet är tillagad och mör.

Under tiden skölj kikärtshalvorna och koka dem i en separat kastrull. Låt det småkoka tills kikärtorna är tillagade och mjuka.

Häll över de kokta kikärtorna på den färdigkokta köttblandningen och rör om. Tillsätt mer kokt vatten om gryta är för torr. Lös upp saffran i 3 msk kokt vatten. Smaksätt grytan med saffran, kanel, kardemumma, havssalt och mera torkad lime om det behövs. Sänk värmen och låt grytan sjuda i ca 1 timme tills den har tjocknat.

Servera med dillburgul eller saffransris med ett bismillah.