Dag 7 – Fasolia

Fasolia är en mycket enkel rätt med få tillagningssteg att ta sig igenom. Det är en böngryta med lamm som äts med ris till. Rätten domineras av ingredienser som gör den till en rätt av balanserad/varm natur. Den kan med fördel tillagas dagen innan särskilt då smakerna brukar framhävas som bäst då.

Ingredienser: 5 Portioner

7 dl vita bönor (torkade eller förkokta)
1/2 tsk svartpeppar
Ca 1,5 l vatten
Ca 1 kg valfritt lammkött
7 vitlöksklyftor
5 tomater (eller 2 dl hemmagjord tomatpuré)
Salt
Koriander (efter smak)
Basilika
1 tsk sju kryddor
Olivolja

Om förkokta bönor används kan följande första steg hoppas över.

Tillagning:

Steg 1

De torkade bönorna behöver blötläggas över natten. De ska därefter kokas mjuka, inte för mjuka dock för då riskerar de att koka sönder. Lagom tid är cirka 40 minuter, men känn efter om de mjuknat innan du slutar koka de. När de är mjuka nog ska du sila av de för att sedan lägga ner de i kastrullen igen. Låt de stå vid sidan av med lock på.

Steg 2

Använd hemmagjord tomatpuré eller använd stekta tomater. Vid stekning av tomater ska du först skära tomaterna i mindre bitar och sedan steka på hög värme. Tillsätt olivolja, ytterst lite salt och basilika och låt det puttra till du får en lagom krämig konsistens.

Steg 3

Nu ska allt annat blandas, köttet ska skäras i småbitar och stekas i olivolja till de fått en fin stekyta. Vitlök ska hackas eller mortlas och blandas ihop med köttet och koriandern, stek och rör ner tomatpurén/stekta tomaterna och blanda ihop allt. Låt allt fräsa tillsammans i två minuter, rör om hela tiden så att inget fastnar. Häll sedan över 1 liter av hett kokt vatten, och ha sedan i salt och kryddor enligt smak. Nu ska det koka på medelvärme ända till köttet blivit mört.

Steg 4

Efter cirka 1 timme kan det vara bra att smaka av för att stämma av om man inte behöver ha i mer salt och kryddor. Därefter häll i bönorna som fått stå åt sidan. Nu kan det koka ytterligare cirka 30 minuter, eller till bönorna är helt lagom mjuka. Under tiden kan mer hett kokt vatten tillföras om man vill, det beror på vilken konsistens man vill ha på sin gryta, men lite tjockare konsistens är att föredra. Grytan äts sedan med ris. Bismillah!