Eksem

Eksem är egentligen en kroppslig reaktion på något som kroppen av olika anledningar inte tål och reagerar på genom rodnad, klia och eventuella utslag. Ofta är det svårt att veta exakt vad det är som kroppen egentligen reagerar på, men det finns en del saker som kan förvärra eller själva vara orsaken till att eksem uppstår. Exempelvis kan eksem uppstå, triggas eller öka av vissa saker som ägg, vete, mjölk, ull, färger, tvättmedel och tvål, eller av att man har haft vissa sjukdomar som t.ex. astma. Därför måste man observera noga vad man gör, äter och rör, och hur kroppen reagerar i samband med det.


För att minska symptomen av eksem, bl.a. klåda, är det viktigt att försöka hålla huden ren men ändå inte duscha för mycket för att huden inte ska torka ut. Man ska alltså vara sparsam med vatten och rengörande medel som kan förvärra. Det är också bra att använda lösare bomullskläder som inte sitter tight på kroppen och minska stress. Helst man ska också smörja in kroppen men huden i områden med eksem smörjs med viololja eller valnötsolja och man kan eventuellt tvätta området med vinäger också.

Det är viktigt att inte få förstoppning och undvika mat som ger det.  Istället är det bra använda kalla mat eller mat som gör att magen jobbar bra som t.ex. stillfrö (khakshir), tamarind, oliver och fikon.

Fänkålsfröns extrakt med honung är bra för kvinnor och cikoriaextrakt för män kan också rekommenderas för de som fått mycket känslig hud och stark eksem. Självklart ska man undvika alla onaturliga ämnen och mat som kolsyrat, korv, choklad och liknande. Koriander, rosmarin, timjan, gurkmeja, henna, basilika och mynta minskar också hudens klåda och gör den mjukare.