Duscha på rätt sätt och slipp många problem

När man ska duscha är det rekommenderat att alltid sitta ner, speciellt när man tvättar håret. Många av de problem som uppstår med håret, som tex. att tappa hår, att håret inte växer snabbt eller är skadat på andra sätt, beror på att man står och tvättar håret.

Dusch i sig är skadligt, eftersom när vi står och får varmt vatten på kroppen, vidgas kärlen och blodet går neråt. Om man rör mycket i håret blir det svagt, topparna skadas och det orsakar även håravfall..

När man tvättar håret ska man vara sittande och det är fördelaktigt att böja sig lite framåt. Då kommer blodet röra sig upp mot ansiktet och när man tvättar håret och masserar det med tvål stärker det rötterna.

Andra tips för att minska håravfall::

  • Låt inte hett vatten med starkt tryck rinna på håret.
  • Tvätta aldrig huvudet med naglar, utan massera huden med fingerspetsen.
  • Efter duschen ska man låta håret torka och aldrig kamma vått hår för då blir rötterna svaga. Det går att doppa kammen i bockhornsklövers vatten och sen kamma med hjälp av det.

Andra saker som är bra för att man inte ska tappa hår är att man ska se till att ha bra med vitamin B i kroppen. Det är bra att göra hijama (blodtappning/åderlåtning) och ändra matvanor, äta ris med råg som man kokar utan att sila bort vattnet.

När man är i hammam och tvättar sig med varmt vatten, kan man säga att kroppen tillagas inifrån och förbereds. Först efter en halvtimme kommer alla gifter och smuts att komma ut från kroppen.

Med modern dusch kan man inte stanna länge för att det är kallt på golvet och man står och blir trött och vill komma ut så fort som möjligt. Men gammaldags hammam var byggd för kroppens hälsa. Man satt alltid på något och tog sin tid. Man hade en skål man hällde vatten på huvudet med och använde ”lif” av ull när man tvättade huden. Den gamla metoden öppnar huden och får den att andas.