Dagliga måltider – hur ska man tänka?

Frukost är den viktigaste måltiden på hela dygnet och bästa tiden för frukost är de tidigare timmarna på dagen. Ju närmare middagstid desto mindre nytta och desto mer omvänd effekt ger det. Alltså istället för att frukosten ska med sin värme och fuktighet leda till produktionen av blod, kommer den längre in på dagen att med kyla och i kombination med torrhet leda till att blodet blir tjockare.

Lämplig mat för frukost är honung eller hemmagjord sylt, geymar (grädde) gärna färsk från by, eller lagad mat som pache (fårhuvud), harisa (vetegröt), soppa eller adasi (linser).

Lunch är den sämsta måltiden. fastän det idag blivit till en vana bland folk. Det leder det till att blodet blir dåligt. Om man känner mycket hunger under dagen kan man äta lite för att hungern inte ska ta över. Då är det lämpligt med sallad, potatis, yoghurt eller gröna blad liknande som kan variera från dag till dag. Mat som linsris ska undvikas. Är man tvungen att äta lunch ska man äta mindre och ligga ner efteråt och vila i 15 minuter.

Det är viktig att förstå att den som vill ha kroppens och själens hälsa, bör stå ut med en del hunger under dagen, som inte är skadligt utan tvärtom. Sjukdomar som magsår och andra magsmältningsproblem beror inte på hunger utan har andra orsaker som behöver behandlas.

Middag ska ätas senast tre timmar innan sömn. Enligt hadith och riwayat måste man undvika att sova på tom mage men det är heller inte bra att sova med full mage. För hälsa ska ett medeltillstånd råda så att man varken är hungrig eller helt mätt.

Lämplig mat kan vara bröd med ost och valnötter. Ostens sälta är nyttig för tänder och munhälsa och motverkar dålig andedräkt. På sommaren passar vindruvor, melon eller honungsmelon till det också.

Att äta en mäktig och ordentlig middag, om det är i början av kvällen, går bra men då ska man bara bli mätt och inte överfull. Grundregeln är att man inte äter samma matsort hela tiden och helst ska det vara minst en dags mellanrum mellan samma maträtt.

Bästa tiden för att äta middag är de första timmarna på kvällen eller vid skymningen som är samma tid som man bryter fastan under månaden Ramadan och som i hadith sagts så är en av fastans effekter just hälsa.

Lämplig mat för middag kan vara ris med någon gryta med kött i som är lite vattnig. På det sättet minskar risets torrhet och hindrar förstoppning.

Gud har skapat alla nödvändigheter för kroppen i råvarorna av varje område och varje stad eller så är ett områdes råvaror nyttiga för dess folk. I områden nära hav är fisk också nyttigt men inte i andra områden och för mycket användning av den sortens kött ökar barnlöshet. Äter man fisk måste man se till att äta minst sju dadlar efter.

En av de bästa maträtterna är abgosht/may laham (kött och kikärtssoppa). Även qime med fårkött kan vara bra.

Selleri gryta där sellerin fått koka med fårkött är mycket bra även mot kolesterol.
Squash gryta och även att använda squash istället för aubergine i qime är bra då den har många nyttor.

Soppa ses idag som en förrätt eller mat för sjuka men om man äter soppa, av olika sorter, minst en gång per vecka som maträtt, är det lätt och hälsosamt för magen och man får också nyttorna av olika ärtor och linser.

Andra sorters mat och grytor kan man äta då och då för att variera. Spagetti, pizza och andra sorters modern mat ska undvikas. Man ska se till att använda fårkött och ersätta olika saker som ingår i dem rätterna med andra nyttiga råvaror.

Några grundregler:

  • Börja dagen med frukost som gärna är lite vattnig eller soppa liknande, eller åtminstone dricka ett glas kokt ljummet vatten med honung.
  • Man ska inte äta om man inte är väldigt hungrig – inte bara småhungrig – och då ska man äta bara så att man får bort hungern.
  • Det är bra att lära sig använda små tallrikar då det leder till att man äter mindre.
  • Att inleda måltiden med lite salt och avsluta med lite salt samt använda sekanjabin speciellt efter torr mat och mat som inte är vattnig.
  • Tugga maten väl; varje munsbit minst 20 och gärna 40 gånger. Det är bra för alla och hjälper överviktiga att tappa vikt.