Dag 20 – Chili con carne

Chili con carne är en mexikansk het gryta med varm natur som går att variera om man vill ha det stark- eller medelkryddat. Den är en saftig, enkel och nyttig gryta som kan serveras med antingen bröd eller något slags sädesslag. En mättande och lättlagad gryta med olika bönor, lammfärs, persilja, chili och röd paprika.

Ingredienser: 2-4 portioner   

150 gram lammfärs
2 dl vita bönor
2 dl svarta bönor
1 röd paprika
1 medelstor gul lök
2 medelstora tomater
50 gram persilja
5 rivna tomater
2 st vitlöksklyftor
1 limeOlivolja/sesamolja
1 tsk chilipulver eller färsk chili
Havssalt, svart peppar, curry

Tillagning

Blötlägg bönorna i kallt vatten kvällen innan. Börja med att koka bönsorterna var för sig på medelvärme tills de har tillagats ordentligt men se till att de inte kokas sönder.

Skala och hacka löken. Bryn löken i olja tills det får färg. Tillsätt köttet och fortsätt fräsa lite till. Smaka av med chili, svartpeppar, curry och salt.

Hacka persiljabladen och paprika. Riv tomaterna med rivjärn och pressa vitlöken med vitlökspress. Blanda ner ingredienserna i röran och tillsätt eventuellt lite kokt vatten. Rör om och låt det stå och småputtra en stund. Tillsätt de kokta bönorna och låt det stå en stund till. Smaka av med färskpressad limesaft.

Servera med antingen bröd, dillbulgur, dillris eller annat tillbehör. Bismillah!