Blomkålssoppa

Gillar du blomkål? Om du inte gillar smaken av den vackra korsblommiga grönsaken kommer här några saker så du kanske blundar för smaken och ser det från en positiv vinkel.

Blomkål har många B-vitaminer (B1, B2, B3, B6 och folsyra), C, K och E. Den har dessutom många viktiga mineraler, inklusive kalcium, magnesium, fosfor, kalium och mangan. Mängden fett är minimal, och utöver protein är den rik på fibrer och omega 3-fettsyror. Oftast är grönsaker och frukter färgstarka eller är likadana i utseende, antingen runda eller avlånga men just blomkål är en av favoritgrönsaker med dess vita färg och unika utseende ger den en känsla av ro.

Blomkål har en varm och torr mizaj. Dess muslih är bland annat gurkmeja, svartpeppar och timjan.

2 portioner
Ingredienser:
250 g blomkål
1 dl havregryn
6 dl vatten
2 dl havredryck
1 tsk gurkmeja
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
2 msk allkrydda
1 msk olivolja
Havssalt

Gör så här:
Skölj och dela blomkålen i bitar. Koka upp vattnet och lägg i blomkålen. Låt det koka mjukt i ca 10 min. Tillsätt havregryn och låt det småkoka i ytterligare 5 min. Krydda med gurkmeja, timjan och allkrydda. Mixa soppan till en slät puré. Blanda i havredryck. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Smaka av med svartpeppar och salt. Ringla över olivolja.