Dag 5 – Blomkålsgryta med ris

Blomkålsgrytan är en väldigt god rätt som är lätt för magen. Den är balanserad i sin natur och släcker törsten med dess smakrika tomatsås. Lammkött har använts då det varma köttet är mer rekommenderat än nötkött. Fabriksproducerad tomatpuré har exkluderats från rätten och istället har mogna tomater mixats och använts. För att få till den härliga mörka färgen på tomatsåsen är det viktigt att grytan får puttra på låg värme under en längre tid.

Ingredienser: 2-3 portioner

olivolja
½ blomkål
havssalt

sesamolja
130–150 g lammkött
1-2 vitlöksklyftor
koriander
½ squash
½ grön paprika
svartpeppar
kanel
muskotnöt
havssalt
3 tomater
3 dl vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela blomkålen i mindre bitar och tvätta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och stör havssalt.

3. Tillaga mitt i ugnen tills blomkålen får färg.

4. Skär köttet i mindre bitar och tillaga i sesamolja tills köttet lämnat ifrån sig all vätska och fått färg.

5. Tillsätt pressad vitlök och hackad koriander.

6. Skär squash and paprika i mindre bitar och stek tillsammans med köttet.

7. Innan grönsakerna blivit mjuka ska de färdigtillagade blomkålen tillföras.

8. Strö över salt och krydda med svartpeppar, kanel och muskotnöt utefter smak.

9. Tillsätt mixade tomaterna och vatten.

10. Låt koka och sänk sedan till låg värme så att grytan får puttra i minst 30 minuter.

11. Smaka av med salt och kryddor.

 

 

 

Servera tillsammans med ris (se receptet krämig kikärtsgryta med curry för recept på ris) och koriander. Bismillah!