Dag 25 – Biryani med kyckling

Den här rätten är kryddig och har mycket smak. Den kan göras med antingen kyckling, rött kött eller vegetarisk.

Inom islamisk hälsa avråder man starkt ifrån kyckling eftersom dagens massproducerade kycklingar är mycket kalla i sin natur. Endast frigående höns har varm natur. Dessa är något svårare att få tag på men värda ansträngningen i slutändan.  Med de vanligare kycklingsorterna är det extra viktigt att krydda maten med varma kryddor för att få bort så mycket som möjligt av kylan i maten.

Ingredienser: 4-6 personer    

150 g färsk kycklingfilé
1 röd/gul lök
1 aubergine
250 g champinjoner
500 g haricots verts
4 dl ris
1 liter kokt vatten
1 g saffran
Havssalt
1 tsk: gurkmeja, spiskummin, curry, rödpeppar, kardemummakärnor och kanel
Olivolja/sesamolja till stekning

Tillagning:

Börja med att hacka löken, grönsakerna och kycklingfilén i små fina bitar. Mortla kardemummakärnorna och saffranen separat.

Fräs löken i olja på medelhög värme och tillsätt kycklingfilén när de börjar få färg.

Rör om tills kycklingfilén får en ljus färg. Tillsätt grönsakerna en sort i taget och fortsätt röra om. Därefter blanda i kryddor, havssalt, malen kardemumma och halva mängden saffran.

Sänk värmen och låt blandningen sjuda i stekpanna i ca 20-30 min. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt så att den inte bränns vid.

Blötlägg riset i minst en timme i kallt saltat vatten. Lägg riset i en stor kastrull och tillsätt salt och olivolja. Häll i kokt vatten så att det täcker hela riset. Låt det småkoka tills vattnet har avdunstats. Lös upp resterande saffran i 2 msk kokt vatten och skeda ut detta över riset och rör om.

Häll grönsaks- och kycklingfiléblandningen över riset och rör om. Ställ grytan på spisen på låg värme i ca 10 minuter. Nu är maten klar för servering. Bismillah!