Dag 23 – Aubergine och köttfärsröra

Denna rätt är inspirerad av aubergine tapsi och innehåller den härliga örten koriander. Under den heliga månaden Ramadan finns ris närmast dagligen på iftar-bordet. För variationens skull serveras denna rätt med potatis. Rättens natur är balanserad då den innehåller stora mängder varma kryddor, oljor och vitlök som balanserar ut de kalla ingredienserna. Samtidigt har det använts lammkött istället för nötkött, då lamm är varmare i naturen och mer rekommenderat enligt islamisk hälsa.

 

Ingredienser: 2-3 portioner

3 stora potatisar
1 aubergine
Olivolja
Salt

Till lammköttet:

Sesamolja
Ca. 150 g lammkött
3/4 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
½ tsk spiskummin
Salt
2 vitlöksklyftor
Koriander
1 morot
3 tomater
3 dl vatten

Gör såhär:

Potatisskivor

  1. Sätt ugnen på högsta värme (både övre och nedre delen av ugnen).
  2. Skala och skiva potatisarna. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salt. Placera plåten mitt i ugnen. Vänd potatisskivorna när de har fått färg.

Köttfärsröra med aubergine

  1. Stek köttfärs i sesamolja i en kastrull. När all vätska avdunstat tillsätt kanel, svartpeppar, spiskummin och salt.
  2. Pressa vitlöksklyftor, hacka koriander (inklusive stjälken) och riv morot. Lägg detta i kastrullen med köttet.
  3. Tillaga under medelvärme tills morötterna mjuknat något.
  4. Skär tomater i stora bitar och mixa i en mixer. Lägg i kastrullen.
  5. Under tiden som röran får puttra ska auberginen skivas och läggas i en mindre ugnsform (ex. 21×12 cm). Ringla över olivolja och strö över salt. Placera mitt i ugnen och vänd skivorna när de fått färg.
  1. När aubergineskivorna är färdigstekta, ta ut formen och lägg en klick av köttfärsröran på varje skiva. Placera tillbaka formen på ugnsgallret och låt tillredas i ytterligare ca 15-20 minuter.
  2. Serveras tillsammans med de stekta potatisskivorna samt exempelvis färsk koriander som tillbehör. Sedan är det bara att börja med ett Bismillah!