Dag 26 – Ash- persisk soppa

En mycket rekommenderad rätt inom islamisk hälsa är ash, en persisk soppa fylld med örter, bönor, mycket smak och nyttigheter. Ash kan ätas som ett huvudmål då den är ganska mättande. Speciellt gynnsam för den fastandes mage.

Denna rätt är en blandning av färska grönsaker, örter, bönor, lök och vitlök. Vill man ha en matigare rätt kan man blanda i stekt köttfärs när soppan är färdig. Det finns många olika varianter av denna här sortens grönsakssoppa och här kommer det ett fantastiskt recept på det.

Ingredienser: 4-6 portioner

2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
1 st hackad purjolök
400 g kikärter
400 g kidneybönor
200 g vitabönor
200 g gröna linser
2 dl färsk hackad persilja
2 dl färsk hackad koriander
3 dl färsk hackad spenat
2 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
Havssalt
Olivolja/sesamolja till stekning
Ca 1,5 liter vatten

Tillagning:

Börja med att blötlägga bönorna helst kvällen innan eller minst 2 timmar innan matlagningen. Koka de blötlagda bönorna separata i var sin kastrull tills de börjar mjukna. Hacka lök, vitlök och örter. Häll valfri olja i en kastrull och börja steka löken tills de mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och stek lite till. Häll över dem kokta bönorna och krydda med gurkmeja och peppar. Stek allting på medelvärme. Tillsätt persilja, koriander, spenat och purjolök. Rör om tills allt är ihopblandat och häll på kokt vatten. Sänk värmen när bönorna har mjuknat ytterligare. Låt sjuda under lock i ca 15 min. Om soppan känns för torr kan du hälla i mer vatten och om den känns för vattning kan man späda ut med 1 msk mjöl i lite vatten. Servera soppan med nybakat bröd. Bismillah!