Äggsallad med quinoa och rödbetor

Salladen består av bland annat kokta ekologiska ägg, quinoa, rödbetor, svarta bönor, gröna salladsblad och en god sås. Vi tittar närmare på ägg och quinoa för att lära känna dess egenskaper:
Ägg är både varm och kall i mizaj då äggulan är varm medan äggvitan har ett kallt temperament. Därför passar ägg olika mizaj så länge man inte överdriver i konsumtionen. Trots detta är det rekommenderat att använda den med sin muslih. Muslih till ägg är bland annat svartpeppar, rödpeppar, timjan och kanel. En viktig sak när det gäller ägg är att använda sig av ekologiska ägg.

En hadith från imam Reza(A) om rätt konsumtion av ägg säger: ”Undvik att äta ägg tillsammans med fisk då det leder till ledvärk, tandvärk och hemorrojder.”

En annan ingrediens i salladen är quinoa, en ört som härstammar från Sydamerika. Den har ett neutralt temperament och har en karaktäristik smak med fint tuggmotstånd. Quinoa kan användas i varma eller kalla sallader eller som tillbehör istället för ris, pasta eller potatis då den är lättsmält, proteinrik och har låg kalori.

2 portioner
Ingredienser:
40 g mixade gröna salladsblad
2 kokta ekologiska ägg
½ dl kokt quinoa
½ dl kokt rödbeta
¼ hackad rödlök
½ dl svarta bönor
1 tsk linfrö
1 msk olivolja
½ tsk grovmalen svartpeppar

Sås:
2 msk majonnäs (kan ersättas med olivolja)
½ citronsaft
1 tsk timjan
½ tsk grovmalen svartpeppar
Havssalt

Så här gör du:
Skala rödlöken och skiva i långa smala bitar. Skala och dela kokta äggen. Dela rödbetan i mindre bitar. Lägg gröna salladsbladen på ett fat. Tillsätt resten av ingredienserna och lägg äggbitarna på. Ringla över med olivolja, salta och peppra. Vill man helst ha en sås till salladen så kan man blanda ingredienserna till sås i en skål.

Bönor, linser, majrovor och ägg är, hur goda de än är, väldigt gasbildande (för många i alla fall). Se därför till att unna dig ett gott örtte för att hjälpa magen bearbeta det. Örter att göra te av för att lugna magen är t.ex. mynta, kamomill, anis och fänkål.