Dag 12 – Adas polo – ris med gröna linser och lammfärs

Adas polo är en persisk risrätt där huvudingredienserna är ris och gröna linser. Denna rätt är i grunden en vegetarisk rätt som kan serveras med dillyoghurt. Det är inte rekommenderat att äta mejerier med kött – därför har yoghurt uteslutits från det här receptet. Istället har rätten lyxats till med lammfärs.

Adas polo är en enkel och lättlagad rätt där saffran är en viktig krydda för att ge rätten en varm natur men inte minst väldoft till maten. Det är rekommenderat att använda linser i maten då linser mjuknar hjärtat.

Ingredienser: 2-3 portioner

Till riset:

4 dl ris
2 dl gröna linser
0,5 g malen saffran
2 msk torkad dill
Havssalt
Olivolja/sesamolja
Kokt vatten

Till köttfärsen:

100 g lammfärs
1 medelstor gul lök
Havssalt, olivolja/sesamolja
2 tsk gurkmeja,
1 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin

Tillagning

Blötlägg riset i kallt saltat vatten helst kvällen innan eller senast 1 timme innan matlagning.

Börja med att skölja av linserna med kallt vatten. Häll dem därefter i en kastrull med förkokt eller kokande vatten och sätt på hög plattvärme. Låt det kokas i ca 15 min tills linserna börjat mjukna (men inte blivit för mjuka!). Tillaga riset i en annan större kastrull. Häll på kokt vatten så det täcker riset och ytterligare 2 cm till av kastrullhöjden. Riset ska inte silas då alla vitaminer som finns i risvatten försvinner, istället ha mindre vatten i kastrullen och fyll på om det behövs.

Sila av linserna och häll över det färdigkokta riset. Lös upp det malna saffranet i 3 msk kokt vatten och ringla över risblandningen tillsammans med dillen. Rör om i kastrullen så det blandas ordentligt.

Fräs löken i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lammfärsen när löken börjar få färg. Fräs en stund till och krydda och salta blandningen. Låt det stå på låg värme en stund tills köttet har tillagats ordentligt.

Lägg upp risblandningen på en tallrik och toppa med köttfärsen. Servera med Bismillah!