Dag 11 – Vegetarisk paj med örtsås

Denna läckra vegetariska paj är en favorit hos både stora som små. Inom islamisk hälsa utesluter man oftast användning av grädde och ost i maten. Detta recept är balanserad, med några förslag på vilka kombinationer man kan ha för att få fram en god men samtidigt hälsosam paj. Det som är viktigt att tänka på när det gäller osten är att använda valnötter då den neutraliserar effekten av ost. Även användning av svartkumminfrön och sesamfrön går i samma tankespår. Njut av denna goda paj med en härlig örtsås där flera varma örter har använts för att balansera såsen.

Ingredienser: 2-4 portioner

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 medelstor squash
1 dl svarta hackade oliver
1 dl valnötter
4 st ägg
0,5 dl vispgrädde
2 dl riven ost
2 tsk svartkumminfrö
2 tsk sesamfrö
1 tsk svartpeppar

Örtsås

4 msk majonnäs
4 dl crème fraiche eller gräddfil
3 dl totalt av finhackad persilja, dill och gräslök
2 msk färsk finhackad basilika
2 msk färsk finhackad mynta
1 msk färsk pressad citronsaft
1 tsk havssalt
1 tsk peppar

Gör såhär:

Pajdeg:

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka smöret till småbitar och arbeta ihop med vetemjöl tills det blir en deg. Tillsätt vatten och fortsätt att knåda degen tills den blir smidig. Tryck ut degen i en pajform och platta ut den tunt över hela formen. Grädda i ugnen i ca 10 min.

Fyllning:

Hacka löken och skär squashen i små tärningsbitar. Hacka svarta oliver, pressa vitlöksklyftan och dela valnötter i mindre bitar. Fräs löken och vitlöken tillsammans. Tillsätt sedan squashen. Fräs en bra stund tills squashen mjuknar. Salta och peppra och låt det svalna.

Vispa äggen lätt och blanda med vispgrädde, svarta oliver, valnötter, svartkumminfrö, sesamfrö och hälften av den rivna osten i en stor skål. Tillsätt squashblandningen och rör om.

Häll fyllningen i pajformen med pajdeg och strö över resten av osten. Grädda i ugnen i ca 40 min.

Örtsås:

Under tiden som pajen gräddas i ugnen kan man passa på att fixa såsen. Börja med att blanda majonnäs och crème fraiche väl. Tillsätt de hackade örterna och rör om ordentligt. Smaka av med pressad citronsaft, havssalt och peppar.

Servera pajen med örtsås, gröna blad och ett bismillah.