Dag 18 – Vegetarisk burgare med mhammara

Hamburgare är en galet god rätt som älskas av alla. Ett vegetariskt alternativ har tagits fram för variation och minskad köttkonsumtion. Dessutom har regeln inom islamisk hälsa om att inte blanda tillagad mat med icke-tillagad, tillämpats. Notera att örter, gröna blad, oliver och inlagda grönsaker kan ätas tillsammans med tillagad mat. Rätten är balanserad men mhammara är varm och därför är det viktigt att man äter kalla tillbehör till, speciellt om man har varm natur. Exempel på kalla tillbehör är spenat och inlagda grönsaker.

Ingredienser: 3 portioner

1 stor röd paprika
½ dl valnötter
1 liten vitlöksklyfta
1 msk olivolja
havssalt

sesamolja
3 potatis (av sorten mjölig)
1 morot
1 dl riven zucchini
½ lök
1 ägg
½ dl dill
2 msk ströbröd
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
havssalt
persilja

Gör så här:

Mhammara:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär paprikan i två halvor och ta bort kärnorna.
  3. Placera paprikahalvorna med skalet uppåt, på en ugnsform med bakplåtspapper.
  4. Grilla tills skalet börjar få lite svart färg.
  5. Placera halvorna i en bunke och täck över. Låt stå i ca. 15 minuter innan skalet tas bort.
  6. Mixa paprikan, valnötter, vitlök, olivolja och salt till en röra.

Vegetariska burgare:

  1. Skala potatis och morötter. Skär i större bitar och koka i saltat vatten.
  2. När de blivit färdigtillagade ska de mosas.
  3. Tillsätt riven zucchini, hackad lök, ägg, dill, ströbröd, gurkmeja, svartpeppar och havssalt. Blanda och forma till plättar.
  4. Stek burgarna i sesamolja tills de får en gyllenbrun färg på båda sidorna.

Servera burgaren i bröd (för hembakat hamburgerbröd se receptet hamburgare) tillsammans med mhammara och andra tillbehör och pålägg så som persilja, spenat, rödlök, salladslök, oliver och inlagda grönskar. Glöm inte Bismillah innan du hugger in!